De Cypriotische regering heeft het parlementsdebat over het Europees financieel reddingsplan uitgesteld. Dat meldt de staatstelevisie. Het debat, dat voor vandaag - zondag - gepland was, vindt morgen - maandag - plaats.

De Europese Unie heeft Cyprus een lening van 10 miljard euro toegezegd. In ruil moet Nicosia een taks van 6,75 procent heffen op alle banktegoeden onder de 100.000 euro en 9,9 procent op banktegoeden die daarboven liggen.

Cyprus wordt het vijfde land - na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje - dat een beroep moet doen op een Europese financiële injectie om zijn schulden te bezweren.

Het is voor het eerst dat de spaarders rechtstreeks betrokken worden bij een reddingsplan voor een Europese lidstaat. Dat heeft in Cyprus geleid tot een stormloop op de geldautomaten, die in de loop van zaterdagnamiddag snel uitgeput raakten. Coöperatieve kredietmaatschappijen hielden de deuren gesloten om boze spaarders te beletten hun rekeningen te plunderen.

President Anastasiades hield zaterdagavond al spoedoverleg met de partijleiders van zijn centrumrechtse coalitie. Het doel van dat overleg bestond erin Europese reddingsplan maandag door het parlement te loodsen vooraleer de banken dinsdag de deuren openen. Maandag is het namelijk een feestdag in Cyprus, waardoor de banken dicht zijn..

De coalitie die de regering steunt, heeft een kleine meerderheid van 29 van de 56 zetels in het parlement. De oppositie heeft al laten weten tegen het plan te stemmen, omdat een beroep wordt gedaan op het spaargeld van de bevolking. (Belga/Reuters/BO)

De Cypriotische regering heeft het parlementsdebat over het Europees financieel reddingsplan uitgesteld. Dat meldt de staatstelevisie. Het debat, dat voor vandaag - zondag - gepland was, vindt morgen - maandag - plaats.De Europese Unie heeft Cyprus een lening van 10 miljard euro toegezegd. In ruil moet Nicosia een taks van 6,75 procent heffen op alle banktegoeden onder de 100.000 euro en 9,9 procent op banktegoeden die daarboven liggen. Cyprus wordt het vijfde land - na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje - dat een beroep moet doen op een Europese financiële injectie om zijn schulden te bezweren. Het is voor het eerst dat de spaarders rechtstreeks betrokken worden bij een reddingsplan voor een Europese lidstaat. Dat heeft in Cyprus geleid tot een stormloop op de geldautomaten, die in de loop van zaterdagnamiddag snel uitgeput raakten. Coöperatieve kredietmaatschappijen hielden de deuren gesloten om boze spaarders te beletten hun rekeningen te plunderen.President Anastasiades hield zaterdagavond al spoedoverleg met de partijleiders van zijn centrumrechtse coalitie. Het doel van dat overleg bestond erin Europese reddingsplan maandag door het parlement te loodsen vooraleer de banken dinsdag de deuren openen. Maandag is het namelijk een feestdag in Cyprus, waardoor de banken dicht zijn.. De coalitie die de regering steunt, heeft een kleine meerderheid van 29 van de 56 zetels in het parlement. De oppositie heeft al laten weten tegen het plan te stemmen, omdat een beroep wordt gedaan op het spaargeld van de bevolking. (Belga/Reuters/BO)