De Verenigde Naties laten zaterdag weten dat er onbevestigde meldingen zijn van 44 doden. De VN probeert dat cijfer na te trekken.

De doortocht van cycloon Pam, die werd ingeschaald als één van categorie 5, ging gepaard met windvlagen van meer dan 250 km/uur. De wervelstorm trof zowel het voornaamste eiland van Vanuatu waar meer dan 65.000 mensen wonen als diverse andere eilanden meer naar het zuiden toe en met een totale bevolking van 33.000 inwoners.

Volgens de Australische meteorologische diensten, die de cycloon volgen, is het overgrote deel van de archipel getroffen. De wervelstorm zou bovendien op het allerlaatste moment van traject zijn veranderd en de hoofdstad Port Vila veel harder hebben getroffen dan voorzien. Op zowat heel Vanuatu liggen de communicatie en de elektriciteit volledig uit.

(Belga/RR)

De Verenigde Naties laten zaterdag weten dat er onbevestigde meldingen zijn van 44 doden. De VN probeert dat cijfer na te trekken. De doortocht van cycloon Pam, die werd ingeschaald als één van categorie 5, ging gepaard met windvlagen van meer dan 250 km/uur. De wervelstorm trof zowel het voornaamste eiland van Vanuatu waar meer dan 65.000 mensen wonen als diverse andere eilanden meer naar het zuiden toe en met een totale bevolking van 33.000 inwoners. Volgens de Australische meteorologische diensten, die de cycloon volgen, is het overgrote deel van de archipel getroffen. De wervelstorm zou bovendien op het allerlaatste moment van traject zijn veranderd en de hoofdstad Port Vila veel harder hebben getroffen dan voorzien. Op zowat heel Vanuatu liggen de communicatie en de elektriciteit volledig uit.(Belga/RR)