De globale economische crisis, het aanhoudende Amerikaanse handelsembargo en de recente orkanen hebben Cuba in de zwaarste crisis van de 21ste eeuw gesleurd. Aldus kardinaal Jaime Ortega, hoofd van de Cubaanse katholieke Kerk.

De communistische regering van Raul Castro moet volgens hem noodzakelijke veranderingen doorvoeren om de economische crisis in het land op te lossen. En liefst zo snel mogelijk want elk uitstel vormt een bron van ongeduld en malaise bij de bevolking.

Ortega merkt op dat de Cubanen steeds meer publiekelijk hun kritiek uiten op het socialistische systeem. Hij verwijst naar de acties van de 'Ladies in White', de echtgenotes en vrouwen van politieke gevangenen. De 73-jarige geestelijke roept de regering op om die gedetineerden allemaal vrij te laten.

Dialoog met Washington

De kardinaal is ook kritisch voor Barack Obama. Volgens hem volgt de Amerikaanse president precies hetzelfde pad als zijn voorhanger, George W. Bush. Hij slaagt er niet in om een dialoog op te starten met Cuba en weigert het handelsembargo op te heffen.

Daarom dringt hij aan op een dialoog zonder voorwaarden tussen Havana en Washington DC. Enkel zo kunnen de beide landen hun meningsverschillen oplossen, aldus Ortega.

Het is niet de eerste keer dat hij zo kritisch is over het Cubaanse beleid. De katholieke kerk is één van de weinige onafhankelijke stemmen op het communistische eiland. Sinds het bezoek van de toenmalige paus Johannes Paulus II aan Cuba in 1998 zijn de relaties tussen Kerk en staat gevoelig verbeterd.

De globale economische crisis, het aanhoudende Amerikaanse handelsembargo en de recente orkanen hebben Cuba in de zwaarste crisis van de 21ste eeuw gesleurd. Aldus kardinaal Jaime Ortega, hoofd van de Cubaanse katholieke Kerk. De communistische regering van Raul Castro moet volgens hem noodzakelijke veranderingen doorvoeren om de economische crisis in het land op te lossen. En liefst zo snel mogelijk want elk uitstel vormt een bron van ongeduld en malaise bij de bevolking. Ortega merkt op dat de Cubanen steeds meer publiekelijk hun kritiek uiten op het socialistische systeem. Hij verwijst naar de acties van de 'Ladies in White', de echtgenotes en vrouwen van politieke gevangenen. De 73-jarige geestelijke roept de regering op om die gedetineerden allemaal vrij te laten.Dialoog met Washington De kardinaal is ook kritisch voor Barack Obama. Volgens hem volgt de Amerikaanse president precies hetzelfde pad als zijn voorhanger, George W. Bush. Hij slaagt er niet in om een dialoog op te starten met Cuba en weigert het handelsembargo op te heffen. Daarom dringt hij aan op een dialoog zonder voorwaarden tussen Havana en Washington DC. Enkel zo kunnen de beide landen hun meningsverschillen oplossen, aldus Ortega. Het is niet de eerste keer dat hij zo kritisch is over het Cubaanse beleid. De katholieke kerk is één van de weinige onafhankelijke stemmen op het communistische eiland. Sinds het bezoek van de toenmalige paus Johannes Paulus II aan Cuba in 1998 zijn de relaties tussen Kerk en staat gevoelig verbeterd.