Cubaanse ambassade in Parijs aangevallen met molotovcocktails

Protest in Santa Clara, Cuba, tegen het Amerikaanse embargo, 25 april 2021. © Getty Images

Minister Bruno Rodriguez van Buitenlandse Zaken van Cuba zei maandag dat de Cubaanse ambassade in Parijs is aangevallen met molotovcocktails. Hij beschuldigde de Amerikaanse regering van het aanzetten tot geweld.

‘We veroordelen een terroristische aanslag met molotovcocktails op onze ambassade in Parijs’, twitterde Rodriguez. ‘Ik houd de Amerikaanse regering verantwoordelijk voor haar voortdurende campagnes tegen ons land die dit gedrag aanmoedigen en voor het ongestraft oproepen tot geweld vanuit haar grondgebied.’

Eerder deze maand demonstreerden duizenden Cubanen in verschillende steden voor vrijheid, tegen onderdrukking en (voedsel)tekorten in het land. Dergelijke protesten waren in de Caribische staat in decennia niet meer voorgekomen. Cubaanse ballingen en sympathisanten protesteerden ook in het buitenland.

De VS vaardigden sancties uit tegen specifieke leden van de communistische regering van het eiland. Het zijn represaillemaatregelen tegen mensen die de Amerikaanse regering verantwoordelijk acht voor de onderdrukking van actievoerders en de arrestatie van ‘honderden demonstranten simpelweg omdat ze hun mensenrechten van vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering uitoefenen’.

De Cubaanse economie lijdt zwaar onder de ineenstorting van het toerisme tijdens de coronapandemie en onder Amerikaanse sancties. Er is een tekort aan voedsel en medicijnen. Ook loopt het aantal coronabesmettingen in het land weer op.

De autoritaire regering heeft de protesten beschreven als gewelddadige onrust die is aangezet door de VS om Cubanen te verdelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content