Archiefbeeld van Havana, Cuba © Getty

Cuba stelt 1 mei-viering uit ‘wegens slecht weer’

De Cubaanse autoriteiten hebben de reeds fel afgezwakte feestelijkheden op de Dag van de Arbeid helemaal geschrapt en verplaatst. Dat heeft Granma, de officiële krant van de Communistische Partij, zondag  meegedeeld op zijn website. Als reden wordt verwezen naar het slechte weer.

‘Wegens de meteorologische instabiliteit die intense regenval heeft veroorzaakt in diverse regio’s en wegens de voorspellingen voor de komende uren, werd beslist om de herdenkingsactiviteiten ter ere van de Dag van de Arbeid in het hele land uit te stellen’, aldus de krant. De feestelijkheden zijn uitgesteld tot vrijdag 5 mei, wat meteen ook een feestdag zal worden.

Eerder hadden de autoriteiten al aangekondigd dat de traditionele parade op het Revolutieplein werd geschrapt door de ernstige benzinetekorten waarmee het land te kampen heeft. In plaats daarvan zou er een evenement plaatsvinden op Malecon, de belangrijkste boulevard van de hoofdstad. Die plaats is voor de bewoners van de hoofdstad gemakkelijker te voet bereikbaar.

De moeilijke economische situatie waarin Cuba verkeert, is onder meer een gevolg van de aanhoudende Amerikaanse sancties tegen het land. Door de coronacrisis vielen daarnaast de inkomsten uit toerisme terug. Het land kampt bovendien met massale emigratie. 

Sinds de revolutie van 1959 is de Dag van de Arbeid een van de belangrijkste feestdagen op Cuba. Honderdduizenden mensen trekken dan normaal gezien naar het Revolutieplein. De vroegere leider Fidel Castro, overleden in 2016, hield daar lange toespraken.

Partner Content