In San Antonio de los Baños, een stadje met 50.000 inwoners op zo'n dertig kilometer van Havana, verzamelden enkele duizenden demonstranten en op de Malecon, de beroemde kustboulevard van Havana, troepten honderden actievoerders samen. Op sociale media werden ook druk beelden gedeeld van protesten in andere steden en gemeenten.

Volgens de website Inventario ging het alles samen om een veertigtal manifestaties , verspreid over het hele grondgebied. De meeste protesten werden live uitgezonden via sociale media. Halverwege de dag werd in een groot deel van het land de toegang tot 3G afgesloten en pas tegen de avond weer hersteld. In de hoofdstad en op andere plekken was de politie en het leger massaal ter plaatse. Hier en daar kwam het tot opstootjes, vooral dan in Havana waar de politie traangas gebruikte, in de lucht vuurde en met plastic buizen op de demonstranten sloeg, zo stelden journalisten van het Franse persagentschap AFP vast. Woedende betogers beschadigden enkele politiewagens en er zouden heel wat arrestaties zijn verricht.

'We zullen de Cubaanse revolutie verdedigen ten koste van alles!' schreef vice-minister van Buitenlandse Zaken, Gerardo Peñalver, op Twitter. Ook deelde hij een video van communistische aanhangers die terwijl ze demonstreren met Cubaanse vlaggen zwaaien en 'Ik ben Fidel!' roepen.

Voedsel- en medicijnentekort

Cuba maakt momenteel de ergste economische crisis in 30 jaar door, onder meer als gevolg van de coronapandemie. Elke dag staan veel Cubanen uren in de rij om voedsel in te slaan en er is een tekort aan medicijnen, wat tot grote sociale onrust heeft geleid. De economische moeilijkheden noopten de autoriteiten ertoe in een groot deel van het land meerdere uren per dag de elektriciteit af te sluiten.

Dat er op zulke schaal demonstraties ontstaan is erg ongebruikelijk in het communistische Cuba. President Miguel Diaz-Canel heeft de revolutionairen intussen 'het bevel' gegeven 'om te vechten' en 'daar waar er, nu en in de loop van de komende dagen, wordt geprovoceerd, de straat op te trekken'. Hij erkende wel dat er 'ontevredenheid' heerst ten aanzien van onder andere het voedsel en medicijnentekort, maar beschuldigde eeuwige vijand Washington ervan de situatie te manipuleren. 'Er is een groep van mensen, contrarevolutionairen en huurlingen, die betaald wordt door de Amerikaanse regering (...) om dit soort protesten te organiseren', klonk het.

Washington heeft Cuba er zondag nog voor gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten. 'De Verenigde Staten steunen de vrijheid van meningsuiting en van vereniging in Cuba, en zullen elke daad van geweld (...) ten aanzien van vreedzame demonstranten die hun universele rechten uitoefenen ten zeerste veroordelen', verklaarde Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, op Twitter.

In San Antonio de los Baños, een stadje met 50.000 inwoners op zo'n dertig kilometer van Havana, verzamelden enkele duizenden demonstranten en op de Malecon, de beroemde kustboulevard van Havana, troepten honderden actievoerders samen. Op sociale media werden ook druk beelden gedeeld van protesten in andere steden en gemeenten. Volgens de website Inventario ging het alles samen om een veertigtal manifestaties , verspreid over het hele grondgebied. De meeste protesten werden live uitgezonden via sociale media. Halverwege de dag werd in een groot deel van het land de toegang tot 3G afgesloten en pas tegen de avond weer hersteld. In de hoofdstad en op andere plekken was de politie en het leger massaal ter plaatse. Hier en daar kwam het tot opstootjes, vooral dan in Havana waar de politie traangas gebruikte, in de lucht vuurde en met plastic buizen op de demonstranten sloeg, zo stelden journalisten van het Franse persagentschap AFP vast. Woedende betogers beschadigden enkele politiewagens en er zouden heel wat arrestaties zijn verricht.'We zullen de Cubaanse revolutie verdedigen ten koste van alles!' schreef vice-minister van Buitenlandse Zaken, Gerardo Peñalver, op Twitter. Ook deelde hij een video van communistische aanhangers die terwijl ze demonstreren met Cubaanse vlaggen zwaaien en 'Ik ben Fidel!' roepen.Cuba maakt momenteel de ergste economische crisis in 30 jaar door, onder meer als gevolg van de coronapandemie. Elke dag staan veel Cubanen uren in de rij om voedsel in te slaan en er is een tekort aan medicijnen, wat tot grote sociale onrust heeft geleid. De economische moeilijkheden noopten de autoriteiten ertoe in een groot deel van het land meerdere uren per dag de elektriciteit af te sluiten. Dat er op zulke schaal demonstraties ontstaan is erg ongebruikelijk in het communistische Cuba. President Miguel Diaz-Canel heeft de revolutionairen intussen 'het bevel' gegeven 'om te vechten' en 'daar waar er, nu en in de loop van de komende dagen, wordt geprovoceerd, de straat op te trekken'. Hij erkende wel dat er 'ontevredenheid' heerst ten aanzien van onder andere het voedsel en medicijnentekort, maar beschuldigde eeuwige vijand Washington ervan de situatie te manipuleren. 'Er is een groep van mensen, contrarevolutionairen en huurlingen, die betaald wordt door de Amerikaanse regering (...) om dit soort protesten te organiseren', klonk het. Washington heeft Cuba er zondag nog voor gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten. 'De Verenigde Staten steunen de vrijheid van meningsuiting en van vereniging in Cuba, en zullen elke daad van geweld (...) ten aanzien van vreedzame demonstranten die hun universele rechten uitoefenen ten zeerste veroordelen', verklaarde Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, op Twitter.