Cuba opgeschrikt door ongebruikelijke protesten tegen regering

Demonstranten op straat in Havana, de hoofdstad van Cuba, 11 juli 2021 © Belga

In verschillende steden in Cuba zijn zondag spontaan protesten uitgebroken. De manifestanten hekelen onder meer de economische malaise in het land en scanderen leuzen zoals ‘Weg met de dictatuur’ en ‘Dat ze hun boeltje pakken!’. Dat er op zulke schaal demonstraties ontstaan is erg ongebruikelijk in het communistische Cuba.

In San Antonio de los Baños, een stadje met 50.000 inwoners op zo’n dertig kilometer van Havana, verzamelden enkele duizenden demonstranten en op de Malecon, de beroemde kustboulevard van Havana, troepten honderden actievoerders samen. Op sociale media werden ook druk beelden gedeeld van protesten in andere steden en gemeenten.

Cuba maakt momenteel de ergste economische crisis in 30 jaar door, onder meer als gevolg van de coronapandemie. Elke dag staan veel Cubanen uren in de rij om voedsel in te slaan en er is een tekort aan medicijnen, wat tot grote sociale onrust heeft geleid. De economische moeilijkheden noopten de autoriteiten ertoe in een groot deel van het land meerdere uren per dag de elektriciteit af te sluiten.

Washington heeft Cuba er zondag voor gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten. ‘De Verenigde Staten steunen de vrijheid van meningsuiting en van vereniging in Cuba, en zullen elke daad van geweld (…) ten aanzien van vreedzame demonstranten die hun universele rechten uitoefenen ten zeerste veroordelen’, verklaarde Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, op Twitter.

Partner Content