Cuba: al bijna 500 veroordelingen na protesten van vorig jaar

Beeld van een protest in Havana op 11 juli 2021. © Reuters

Op Cuba zijn 74 mensen veroordeeld in verband met de antiregeringsprotesten van juli vorig jaar, zo maakten de autoriteiten woensdag bekend. Dat brengt het totaal aantal gestrafte deelnemers op 488.

Volgens het parket-generaal werden de veroordelingen uitgesproken door verschillende rechtbanken in Havana, Santiago de Cuba en Matanzas. De beklaagden werden vervolgd voor opruiing, verstoring van de openbare orde, smaad of ongehoorzaamheid. Twee verdachten gingen vrijuit. Van de veroordeelden liepen er 56 celstraffen van 10 tot 18 jaar op. De achttien anderen kregen werkstraffen opgelegd, onder wie twaalf minderjarigen.

Op 11 en 12 juli 2021 demonstreerden duizenden Cubanen uit onvrede met de slechte economische omstandigheden in het communistische land. Bij de protesten viel één dode en raakten tientallen mensen gewond. Zowat 1300 mensen werden gearresteerd. Volgens de Cubaanse ngo Justicia 11J zitten nog honderden mensen vast.

De Cubaanse autoriteiten beweren dat de manifestaties – de grootste op de communistische archipel sinds 1959 – werden georkestreerd door de Verenigde Staten. Die laatsten riepen, net als de Europese Unie en mensenrechtenorganisaties, op tot de vrijlating van alle politieke gevangenen.

Partner Content