In de Verenigde Staten zijn er dinsdag cruciale verkiezingen voor het Congres. Volgens de recentste peilingen kijkt de Democratische partij van president Barack Obama tegen verlies aan. De eerste stembureaus gaan om 5 uur lokale tijd (10 uur Belgische tijd) open in Vermont, in het noordoosten van de VS. De laatste stemlokalen sluiten hun deuren om middernacht op Hawaï en in Alaska (3 november 5 uur Belgische tijd).

De eerste prognoses worden dinsdag om 19 uur lokale tijd (middernacht in Europa) verwacht.

Verlies voor Democraten?

Op het spel staan alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 37 van de 100 zetels in de Senaat. In 37 van de 50 staten kunnen de Amerikanen ook hun stem uitbrengen voor het gouverneurschap.

Het ziet ernaar uit dat de Democraten hun meerderheid in het Huis zullen verliezen. In de Senaat wordt het krap. De kans bestaat dus dat Obama zal moeten regeren met een Republikeinse meerderheid. Het resultaat zal afhangen van de opkomst.

Om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te heroveren, moeten de Republikeinen 39 bijkomende zitjes binnenhalen. In de Senaat zijn er dat 10.

De Republikeinse partij, die de steun van de opkomende oerconservatie Tea Party-beweging geniet, hoopt onder andere te profiteren van het ongenoegen bij vele Amerikanen over de economische toestand.

In de Verenigde Staten zijn er dinsdag cruciale verkiezingen voor het Congres. Volgens de recentste peilingen kijkt de Democratische partij van president Barack Obama tegen verlies aan. De eerste stembureaus gaan om 5 uur lokale tijd (10 uur Belgische tijd) open in Vermont, in het noordoosten van de VS. De laatste stemlokalen sluiten hun deuren om middernacht op Hawaï en in Alaska (3 november 5 uur Belgische tijd). De eerste prognoses worden dinsdag om 19 uur lokale tijd (middernacht in Europa) verwacht. Verlies voor Democraten? Op het spel staan alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 37 van de 100 zetels in de Senaat. In 37 van de 50 staten kunnen de Amerikanen ook hun stem uitbrengen voor het gouverneurschap. Het ziet ernaar uit dat de Democraten hun meerderheid in het Huis zullen verliezen. In de Senaat wordt het krap. De kans bestaat dus dat Obama zal moeten regeren met een Republikeinse meerderheid. Het resultaat zal afhangen van de opkomst. Om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te heroveren, moeten de Republikeinen 39 bijkomende zitjes binnenhalen. In de Senaat zijn er dat 10. De Republikeinse partij, die de steun van de opkomende oerconservatie Tea Party-beweging geniet, hoopt onder andere te profiteren van het ongenoegen bij vele Amerikanen over de economische toestand.