Naast de buitenlandministers van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland, zijn ook Koeweit en Qatar, die de Arabische Liga vertegenwoordigen, Turkije, de secretarissen-generaal van de Arabische Liga en de VN en de EU-buitenlandvertegenwoordiger present in Genève.

In de Zwitserse krant Le Temps zegt de speciale gezant voor Syrië Kofi Annan dat indien alle landen consequent handelen, "we de golf van geweld kunnen stoppen en de weg naar vrede inslaan". Maar bij een mislukking van de onderhandelingen "zal de nefaste spiraal zich voortzetten en zou die binnenkort onomkeerbaar kunnen worden".

Het is de eerste keer dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zich samen over de zaak buigen.

Meningsverschillen

Annan: "Al diegenen die een invloed uitoefenen op de partijen en al diegenen die verantwoordelijkheid hebben tegenover de vrede en internationale veiligheid, moeten nu positief handelen voor de vrede." China en Rusland worden beschouwd als bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei volgens de BBC dat "er een grote kans is dat we tot een gemeenschappelijk standpunt komen". Bij zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton vielen echter andere geluiden te horen: "Er zijn nog veel meningsverschillen. Mogelijk lukt het, mogelijk ook niet."

Overgangsplan

Het overgangsplan van Annan bepaalt volgens diplomaten dat personen die de overgang en het verzoeningsproces zouden destabiliseren, uitgesloten moeten worden van de nieuwe regering. Dat klinkt voor Rusland al te zeer naar een uitsluiting van Assad. Rusland wil oppositie en regime in de overgangsregering, wat voor de Syrische opstandelingen onaanvaardbaar is.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague was zaterdag alleszins duidelijk. Een stabiele toekomst voor Syrië betekent dat Assad de macht moet verlaten, klonk het. "Het is nutteloos een akkoord zonder waarde of één dat de situatie niet doet vooruitgaan te tekenen."

Tienduizenden doden

Sinds het uitbreken van de opstand tegen het regime in Syrië zijn volgens mensenrechtenorganisaties al bijna 16.000 mensen omgekomen. (Belga/KVDA)

Naast de buitenlandministers van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland, zijn ook Koeweit en Qatar, die de Arabische Liga vertegenwoordigen, Turkije, de secretarissen-generaal van de Arabische Liga en de VN en de EU-buitenlandvertegenwoordiger present in Genève. In de Zwitserse krant Le Temps zegt de speciale gezant voor Syrië Kofi Annan dat indien alle landen consequent handelen, "we de golf van geweld kunnen stoppen en de weg naar vrede inslaan". Maar bij een mislukking van de onderhandelingen "zal de nefaste spiraal zich voortzetten en zou die binnenkort onomkeerbaar kunnen worden". Het is de eerste keer dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zich samen over de zaak buigen. Meningsverschillen Annan: "Al diegenen die een invloed uitoefenen op de partijen en al diegenen die verantwoordelijkheid hebben tegenover de vrede en internationale veiligheid, moeten nu positief handelen voor de vrede." China en Rusland worden beschouwd als bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei volgens de BBC dat "er een grote kans is dat we tot een gemeenschappelijk standpunt komen". Bij zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton vielen echter andere geluiden te horen: "Er zijn nog veel meningsverschillen. Mogelijk lukt het, mogelijk ook niet." Overgangsplan Het overgangsplan van Annan bepaalt volgens diplomaten dat personen die de overgang en het verzoeningsproces zouden destabiliseren, uitgesloten moeten worden van de nieuwe regering. Dat klinkt voor Rusland al te zeer naar een uitsluiting van Assad. Rusland wil oppositie en regime in de overgangsregering, wat voor de Syrische opstandelingen onaanvaardbaar is. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague was zaterdag alleszins duidelijk. Een stabiele toekomst voor Syrië betekent dat Assad de macht moet verlaten, klonk het. "Het is nutteloos een akkoord zonder waarde of één dat de situatie niet doet vooruitgaan te tekenen." Tienduizenden doden Sinds het uitbreken van de opstand tegen het regime in Syrië zijn volgens mensenrechtenorganisaties al bijna 16.000 mensen omgekomen. (Belga/KVDA)