Crombez: 'Zo snel mogelijk onderzoek naar Optima door parlement en gerecht'

22/06/16 om 21:23 - Bijgewerkt om 21:22

De heisa rond het Optima-dossier heeft imagoschade berokkend bij SP.A. In Terzake reageert voorzitter John Crombez.

Crombez: 'Zo snel mogelijk onderzoek naar Optima door parlement en gerecht'

John Crombez (SP.A) © Thomas Blairon

Er moet zo snel mogelijk een grondig onderzoek door het parlement en het gerecht komen naar Optima Bank, om een eind te maken aan de vele insinuaties en geruchten die rond de zaak geuit worden. "Hoe rapper, hoe liever", herhaalde SP.A-voorzitter John Crombez woensdagavond in Terzake (Canvas). "Daarom hebben we meteen een onderzoekscommissie gevraagd", voegde hij eraan toe.

Crombez benadrukte dat een onderzoekscommissie en een gerechtelijk onderzoek een eind kunnen maken aan de politieke beschuldigingen die nu in alle richtingen geuit worden. Naast de SP.A, wordt ook Open VLD genoemd en in Antwerpen ook N-VA, klonk het.

Absurd

De SP.A-voorzitter is het ook niet eens met de uitspraken van zijn voorganger Bruno Tobback, die eerder op de dag verklaarde dat de Optima-zaak voor de SP.A even schadelijk is als het Agusta-schandaal. "Die vergelijking is absurd. De Agusta-zaak speelde zich af binnen de partij - de toenmalige SP had smeergeld ontvangen van de Italiaanse helikopterbouwer, red. -, terwijl de Optima-zaak zich buiten de partij afspeelt", aldus nog Crombez.

Dat hij zich als staatssecretaris voor Fraudebestrijding liet fotograferen met de Optima-top, is volgens John Crombez niet verdacht. "Ik heb destijds honderden bedrijven bezocht, er bestaan dus honderden dergelijke foto's", zei hij. Dat de Bijzondere Belastingsinspectie BBI bij de bank langs geweest was, is voor hem ook niet verontrustend. "Dan zou ik ook niet bij heel wat mediahuizen hebben kunnen langsgaan, want daar was de BBI ook geweest". (Belga/TE)

Onze partners