Crombez: ‘Gelooft iemand dat Grieken armer maken kans op geld terugkrijgen, vergroot?’

John Crombez (SP.A) © BELGA

SP.A-voorzitter John Crombez en collega bij PS Elio Di Rupo hekelen de ‘starre houding’ van de eurogroep en de Europese leiders tegenover Griekenland. ‘Gelooft iemand dat door de Grieken armer te maken en de economie af te bouwen de kans om ons geld terug te krijgen, stijgt?’

“De juiste weg is die van het volk, van de democratie.” Zo heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo gereageerd op het aangekondigde Griekse referendum over de geëiste besparingen en hervormingen in ruil voor verdere financiële steun. Ook zijn Vlaamse evenknie John Crombez hekelt “de starre houding” van de eurogroep en de Europese leiders.

Orban en Cameron

“Ik steun Griekenland, ik steun Syriza. De houding van de Europese Unie is onhoudbaar. Niet enkel voor de Grieken, maar ook voor de eurozone”, zei Di Rupo op een militantendag in Chevetogne. Zaterdag besliste de eurogroep het hulpprogramma voor Griekenland niet te verlengen, na de aankondiging van het referendum.

Onder luid applaus van zowat tweeduizend toehoorders vroeg de voormalige premier zich af waarom de Europese leiders zo fors reageren op een Grieks referendum, maar zich wel inschikkelijk tonen met de Hongaarse premier Viktor Orban, die de Europese waarden en vrijheden met de voeten treedt. Of met de Britse premier David Cameron, die een referendum aangekondigd heeft over een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

‘Niet meer aanvaarden’

Di Rupo toonde zich ook opnieuw scherp voor de zware besparingen die de instellingen van Athene eisen. “Na vijf jaar van bittere mislukkingen, blijven deze denkers vasthouden aan een ondraaglijk besparingsbeleid”, zei hij nog. “Als het gaat om administratieve hervormingen, dan vind ik dat men veeleisend mag zijn. Maar de pensioenen en de lonen van ambtenaren verlagen, de btw verhogen, dat zijn ingrepen die de Grieken, na vijf jaar van opofferingen, niet meer mogen aanvaarden.”

‘Risico’s voor hele eurozone’

In een persbericht zet SP.A-voorzitter Crombez zich op dezelfde lijn. “Maatregelen eisen die Grieken blijven verarmen en de Griekse economie nog slechter maken, geeft geen uitzicht op duurzame verbetering. Nu weer belastingen verhogen, zoals de btw, én de lonen en pensioenen nog doen dalen, is gewoon absurd. Gelooft iemand dat als we de Grieken telkens armer maken en de economie afbouwen, de kans om ons geld terug te krijgen, stijgt?”

Crombez roept de staats- en regeringsleiders van de eurozone op “om werk te maken van een toekomstplan dat perspectief en stabiliteit biedt én Griekenland helpt bij de uitvoering ervan”. Want hun “starre houding” houdt enorm veel risico’s in voor de hele eurozone, besluit hij. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content