Crisis? Welke crisis? Superrijken zijn weeral rijker

© EPA

Ondanks de wereldwijde crisis zijn de 400 rijkste Amerikanen het afgelopen jaar 12 procent rijker geworden. Bill Gates, die de Forbes top 400 aanvoert, werd 5 miljard dollar rijker. Facebookoprichter Mark Zuckerberg 7 miljard.

Bill Gates is voor het achttiende opeenvolgende jaar de rijkste Amerikaan. De gemiddelde welstand van de miljardairs in de ‘Forbes 400’ steeg afgelopen jaar met twaalf procent tot een gemiddeld niveau van 3,8 miljard dollar.

Niet alle superrijken boerden even goed. De legendarische

investeerder Warren Buffett blijft tweede maar zijn nettowaarde kende de zwaarste daling (6 miljard dollar) tot 39 miljard dollar. Gates maakte een karpersprong van 5 miljard dollar tot 59 miljard dollar.

Larry Ellison, de stichter van computerbedrijf Oracle, vervolledigt

de top drie. Larry Ellison dikte zijn vermogen met 6 miljard dollar

aan en is 33 miljard dollar waard.

Financier George Soros staat met 22 miljard dollar zevende en

behoort voor het eerst tot de top 10. Facebookstichter Mark Zuckerberg (27) is de grootste stijger op de lijst. Zijn fortuin steeg van 10,6 miljard dollar naar 17,5 miljard dollar. Daarmee is hij veertiende, één rang beter dan de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, die beiden 16,7 miljard dollar waard zijn.

Volgens Forbes zagen 262 van deze ‘happy few’ hun fortuin toenemen, terwijl slechts 72 een daling kenden.

DE TOP 20 VAN DE RIJKSTE AMERIKANEN

1. Bill Gates: 59 miljard dollar

De oprichter van Microsoft is tegenwoordig meer filantroop dan zakenman. Hij schonk al 28 miljard aan goede doelen, onder meer aan de strijd tegen polio. Kinderverlamming bestaat nog altijd in vier landen.

2. Warren Buffet: 39 miljard dollar

Super-inversteerder Warren Buffet behoudt de tweede plaats maar moet wel 6 miljard inleveren. Hij leidt het grootste verlies van alle rijken in de top 400. Net als Bill Gates geeft Buffet ook graag geld weg. Hij roept andere rijken wereldwijd op om minstens de helft van hun kapitaal te besteden aan goede doelen. De Amerikaanse president Barack Obama stelde eerder deze week de Buffet-taks voor, een plan om de superrijken zwaarder te belasten. Warren Buffet pleit ervoor dat wie veel geld heeft ook meer moet bijdragen.

3. Larry Ellison: 33 miljard dollar

De baas van Oracle werd het afgelopen jaar 15 procent rijker maar lijkt niet veel tijd te hebben om daarvan te genieten. Hij brengt veel tijd door in rechtbanken. Hij is met het Duitse SAP in een juridische strijd verwikkeld over eigendom van software en met HP over het wegkapen van hun CEO.

4 en 5. Charles Koch / David Koch: ieder 25 miljard dollar

De broers worden ieder jaar rijker met belangen in olieraffinaderijen, chemische industrie, energie en bouw.Volgens Forbes hebben ze het afgelopen jaar hun budget voor politieke giften gehalveerd.

6. Christy Walton: 24,5 miljard dollar

Er is nog altijd veel geld te verdienen met het maken van zonnepanelen. De weduwe van John Walton dankt haar zesde plek in de Forbes-lijst aan het feit dat haar overleden echtgenoot op het juiste moment begon met First Solar.

7. George Soros: 22 miljard dollar

De tweede investeerder in het lijstje. Soros verdiende zijn geld met beursspeculaties en geeft het nu uit aan goede doelen. Soros is een van de weinige mensen in de wereld die Esperanto spreekt als moedertaal.

8. Sheldon Adelson: 21,5 miljard dollar

De casinobaas won het afgelopen jaar opnieuw de jackpot. Hij zag zijn fortuin aangroeien met 7 miljard dollar.

9, 10 en 11: Robson, Alice en Jim Walton: 20,5 miljard, 20,9 miljard en 21,1 miljard dollar

De kinderen van Sam Walton, de stichter van supermaktketen Wal-Mart nestelen zich comfortabel in het midden van de top 20.

12. Michael Bloomberg: 19,5 miljard dollar

Michael Bloomberg kan het zich veroorloven om te verzaken aan zijn loonbriefje als burgemeester van New York. Zijn nieuwsagentschap voor financieel-economisch nieuws roeit in tegen de negatieve mediatrends in de Verenigde Staten en blijft groeien.

13. Jef Bezos: 19,1 miljoen

Zijn Belgische collega’s kunnen er voorlopig alleen nog maar van dromen, maar de baas van Kindle verkoopt vandaag meer elektronische dan papieren boeken en wordt daar iedere dag rijker van.

14. Mark Zuckerberg: 17,5 miljard dollar

Met zijn 26 jaar is de oprichter van Facebook de jongste in de lijst. Terwijl Zuckerberg in het oog van de storm blijft zitten voor privacy kwesties op Facebook, bereidt hij de beursgang van het sociale netwerk voor. Tim Magazine verkoos hem vorig jaar tot man van het jaar.

15 en 16. Sergey Brin en Larry Page: ieder 16 miljard dollar

Pijnlijk voor de oprichters van Google is dat ze net achter Zuckerberg eindigen. Zuckerberg weigerde een miljoenenbod van Google voor een percentje van de aandelen van Facebook en ging later na een gelijkaardig bod in zee met Microsoft. De Amerikanen in de top 20 komen elkaar wel vaker tegen aan de onderhandelingstafel en maken ook elkaar rijker.

17. John Paulson: 15,5 miljard dollar

Paulson is een investeerder die zijn fortuin enorm zag groeien door te speculeren op de kredietcrisis.

18. Michael Dell: 15 miljard dollar

De computergigant richt zich tegenwoordig vooral op servers en opslagcapaciteit en dat legt geen windeieren.

19. Steve Ballmer: 13, 9 miljard dollar

De CEO van Microsoft valt nog nipt binnen de top 20. Hij verkocht onlangs 20 procent van zijn aandelen.

20. De familie Mars (Forest, Jaqueline en John) ieder 13,8 miljard dollar

Iedere keer dat u een beet neemt in een Mars, worden deze mensen rijker. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content