Crisis Oekraïne: Nieuwe overlegronde aangesneden

Vrouwen poseren met pro-Russische rebellen tijdens een militaire parade in Loehansk. © Reuters

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn afgevaardigden van het regime in Kiev en leiders van de afscheidingsgezinden in Oost-Oekraïne aan een nieuwe overlegronde begonnen.

De interim-regering wordt aangevoerd door de gewezen president Leonid Koetsjma, de “separatisten” door Aleksandr Zachartsjenko. Ook de Russische ambassadeur in Oekraïne, Michail Zoerabov, is aanwezig bij het vredesoverleg. De gesprekken begonnen vier uur later dan gepland.

Een van de gesprekspunten is het al twee weken geldende staakt-het-vuren in Oost-Oekraine, dat ook vrijdag weer erg broos leek. Ook de controle over de naleving van de wapenstilstand door de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) staat op de dagorde.

Nadat eerder deze week de Oekraïense president de opstandige gebieden Loehansk en Donetsk een “apart statuut” voor drie jaar toekende, wordt ook besproken wat daaronder mag worden verstaan. voor sommige opstandelingen is het aparte statuut te weinig geworden; zij willen daadwerkelijke onafhankelijkheid.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content