De crisis in Tunesië breidt uit. Regeringspartij Ennahda verwerpt het voorstel van premier Hamadi Jebali om een nieuwe regering met partijloze technocraten te vormen. In de stad Gafsa heeft de politie traangas gebruikt om betogers uiteen te jagen.

De koelbloedige moord op jurist en oppositieleider Chokri Belaid (48) heeft tot massale protesten in Tunesië geleid. Belaid werd beschouwd als de felste criticus van de islamistische regering en was voor de scheiding van staat en religie.

Het ging om de eerste politieke moord in Tunesië sinds de revolutie in 2011. De demonstranten achten aanhangers van de regerende, islamistische Ennahda-partij verantwoordelijk voor de moord op Belaid, maar die ontkent elke betrokkenheid.

Ennahda weigert

Als reactie op de crisis stelde premier Hamadi Jebali de vorming van een regering met partijloze technocraten voor, maar Ennahda verwerpt dat en argumenteert dat Jebali eigenmachtig en zonder afspraken handelt.

'Wij van Ennahda geloven dat Tunesië nu een politieke regering nodigt heeft,' zei vicevoorzitter Abdelhamid Jelassi. 'We zullen onderhandelen met andere partijen over de vorming van een coalitieregering.'

Traangas

Intussen kwam het tot nieuwe rellen tussen manifestanten en de politie in Gafsa, een onstabiele stad in het Tunesische mijnbekken. De demonstranten die aan een symbolische begrafenis van Belaïd deelnamen, wierpen een molotovcocktail naar de politie, die traangasgranaten afvuurde.

De manifestatie was georganiseerd door het Front populaire, een alliantie van linkse en extreemlinkse partijen waarbij Belaïd was aangesloten.

De crisis in Tunesië breidt uit. Regeringspartij Ennahda verwerpt het voorstel van premier Hamadi Jebali om een nieuwe regering met partijloze technocraten te vormen. In de stad Gafsa heeft de politie traangas gebruikt om betogers uiteen te jagen. De koelbloedige moord op jurist en oppositieleider Chokri Belaid (48) heeft tot massale protesten in Tunesië geleid. Belaid werd beschouwd als de felste criticus van de islamistische regering en was voor de scheiding van staat en religie. Het ging om de eerste politieke moord in Tunesië sinds de revolutie in 2011. De demonstranten achten aanhangers van de regerende, islamistische Ennahda-partij verantwoordelijk voor de moord op Belaid, maar die ontkent elke betrokkenheid. Ennahda weigert Als reactie op de crisis stelde premier Hamadi Jebali de vorming van een regering met partijloze technocraten voor, maar Ennahda verwerpt dat en argumenteert dat Jebali eigenmachtig en zonder afspraken handelt. 'Wij van Ennahda geloven dat Tunesië nu een politieke regering nodigt heeft,' zei vicevoorzitter Abdelhamid Jelassi. 'We zullen onderhandelen met andere partijen over de vorming van een coalitieregering.' Traangas Intussen kwam het tot nieuwe rellen tussen manifestanten en de politie in Gafsa, een onstabiele stad in het Tunesische mijnbekken. De demonstranten die aan een symbolische begrafenis van Belaïd deelnamen, wierpen een molotovcocktail naar de politie, die traangasgranaten afvuurde. De manifestatie was georganiseerd door het Front populaire, een alliantie van linkse en extreemlinkse partijen waarbij Belaïd was aangesloten.