Volgens de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, is het mediaan-nettovermogen van de Amerikaanse gezinnen vanaf 2007 gedaald van 126.400 dollar (101.000 euro) tot 77.300 dollar (62.000 euro) in 2010. Daarmee is haast twintig jaar welvaaartsopbouw tenietgedaan.

De hardste klappen vielen bij middenklassegezinnen, die de waarde van hun huizen scherp zagen dalen. De vermogens van de rijkste Amerikaanse gezinnen zijn licht gestegen.

Vrije val

"Het is moeilijk te overdrijven hoe ernstig de instorting van de economie was", zei Mark Zandi, de hoofdeconoom van het bureau Moody's analytics aan de krant The Washington Post. "We waren in vrije val."

De driejaarlijkse consumentenstudie van de Federal Reserve toont aan dat niet alleen de spaarpotten van de Amerikanen, maar ook hun jaarlijkse inkomens geslonken zijn. Het mediaan-gezinsinkomen daalde met 7,7 procent.

Ongelijkheid groeit

De cijfers zijn niet nieuw, maar recente informatie toont aan dat de situatie er niet op verbeterd is sinds 2010, schrijft de New York Times. Volgens de laatste cijfers is de Amerikaanse werkloosheid gestegen tot 8,2 procent, nadat ze maanden aan een stuk mondjesmaat gedaald was.

Slechts 52 procent van de Amerikaanse gezinnen slaagde er in 2010 in om te sparen. In 2007 was dat nog 56,4 procent. Dat de totale hoeveelheid Amerikaanse spaargelden ondertussen steeg, toont volgens de Times aan dat de ongelijkheid groeide: een kleiner aantal gezinnen spaart steeds meer, terwijl een groeiende groep helemaal niet aan sparen toekomt. (TV)

Volgens de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, is het mediaan-nettovermogen van de Amerikaanse gezinnen vanaf 2007 gedaald van 126.400 dollar (101.000 euro) tot 77.300 dollar (62.000 euro) in 2010. Daarmee is haast twintig jaar welvaaartsopbouw tenietgedaan. De hardste klappen vielen bij middenklassegezinnen, die de waarde van hun huizen scherp zagen dalen. De vermogens van de rijkste Amerikaanse gezinnen zijn licht gestegen. Vrije val "Het is moeilijk te overdrijven hoe ernstig de instorting van de economie was", zei Mark Zandi, de hoofdeconoom van het bureau Moody's analytics aan de krant The Washington Post. "We waren in vrije val." De driejaarlijkse consumentenstudie van de Federal Reserve toont aan dat niet alleen de spaarpotten van de Amerikanen, maar ook hun jaarlijkse inkomens geslonken zijn. Het mediaan-gezinsinkomen daalde met 7,7 procent. Ongelijkheid groeit De cijfers zijn niet nieuw, maar recente informatie toont aan dat de situatie er niet op verbeterd is sinds 2010, schrijft de New York Times. Volgens de laatste cijfers is de Amerikaanse werkloosheid gestegen tot 8,2 procent, nadat ze maanden aan een stuk mondjesmaat gedaald was. Slechts 52 procent van de Amerikaanse gezinnen slaagde er in 2010 in om te sparen. In 2007 was dat nog 56,4 procent. Dat de totale hoeveelheid Amerikaanse spaargelden ondertussen steeg, toont volgens de Times aan dat de ongelijkheid groeide: een kleiner aantal gezinnen spaart steeds meer, terwijl een groeiende groep helemaal niet aan sparen toekomt. (TV)