Vorig jaar waren er vier maal meer klachten dan het jaar voordien. De tendens zet zich tijdens de eerste jaarhelft van dit jaar voort, schrijft de Griekse krant Kathimerini zondag. Belastingfraude is in Griekenland een nationale sport.

Naar de oorzaak van die opmerkelijke stijging blijft het voorlopig gissen. Mogelijk neemt het fiscaal geweten van de Grieken toe nu de massale belastingontduiking de schatkist op droog zaad heeft gezet. Ofwel zet de verbittering vanwege de forse besparingen die de staat moet doorvoeren er steeds meer Grieken toe aan om een frauderende landgenoot bij de fiscus te verklikken.

Financiële afgrond

Zoals bekend staat de Griekse staatskas er allesbehalve goed voor. Het land staat op de rand van de financiële afgrond en heeft de hulp van Europa en het internationaal muntfonds (IMF) nodig om het hoofd boven water te houden. In ruil voor de financiële steun wordt van de Grieken wel gevraagd dat ze orde op zaken stellen, onder meer in de strijd tegen de fiscale fraude.

Griekenland heeft geen al te sterke traditie inzake optreden tegen belastingfraudeurs. Pas in 2008 werd er een echte antifraudebrigade opgericht, de Sdoe. Die kreeg in haar eerste werkjaar 4.000 klachten te verwerken. Een jaar later waren dat er 4.500. Vorig jaar, toen het land in economisch zwaar water kwam, verviervoudigde het aantal (vooral) anonieme verklikkingen tot 18.500. En dat toegenomen klikgedrag lijkt niet fors af te nemen. Tijdens het eerste semester van dit jaar kreeg de Sdoe al 7.500

meldingen binnen. (Belga/TE)

Vorig jaar waren er vier maal meer klachten dan het jaar voordien. De tendens zet zich tijdens de eerste jaarhelft van dit jaar voort, schrijft de Griekse krant Kathimerini zondag. Belastingfraude is in Griekenland een nationale sport. Naar de oorzaak van die opmerkelijke stijging blijft het voorlopig gissen. Mogelijk neemt het fiscaal geweten van de Grieken toe nu de massale belastingontduiking de schatkist op droog zaad heeft gezet. Ofwel zet de verbittering vanwege de forse besparingen die de staat moet doorvoeren er steeds meer Grieken toe aan om een frauderende landgenoot bij de fiscus te verklikken. Financiële afgrond Zoals bekend staat de Griekse staatskas er allesbehalve goed voor. Het land staat op de rand van de financiële afgrond en heeft de hulp van Europa en het internationaal muntfonds (IMF) nodig om het hoofd boven water te houden. In ruil voor de financiële steun wordt van de Grieken wel gevraagd dat ze orde op zaken stellen, onder meer in de strijd tegen de fiscale fraude. Griekenland heeft geen al te sterke traditie inzake optreden tegen belastingfraudeurs. Pas in 2008 werd er een echte antifraudebrigade opgericht, de Sdoe. Die kreeg in haar eerste werkjaar 4.000 klachten te verwerken. Een jaar later waren dat er 4.500. Vorig jaar, toen het land in economisch zwaar water kwam, verviervoudigde het aantal (vooral) anonieme verklikkingen tot 18.500. En dat toegenomen klikgedrag lijkt niet fors af te nemen. Tijdens het eerste semester van dit jaar kreeg de Sdoe al 7.500 meldingen binnen. (Belga/TE)