"Omstreeks 11.44 uur Moskou-tijd (09.44 uur Belgische tijd) kwamen er gevaarlijke stoffen vrij uit het koelingsysteem in het Amerikaanse segment van het ISS. Op dit ogenblik is het Amerikaanse segment geïsoleerd", aldus het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos.

De zeskoppige bemanning, die maandag nog een Amerikaans vrachtruimteschip ontving, bevindt zich "veilig" in het Russische segment. De aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de lucht van het Russische segment van het ISS is beneden de toegelaten normen, zegt het Russische ruimtevaartbureau.

De NASA beklemtoont dat de zes opvarenden de veiligheidsprocedures volgen terwijl de toestand wordt ingeschat. Voor een oplossing kan een ruimtewandeling nodig zijn, maar een algehele ontruiming niet.

De Duitse astronaut en ex-opvarende van het ISS Alexander Gerst zei dat de situatie niet tot grote moeilijkheden zal leiden en dat bij de training voor dergelijke gevallen wordt geoefend. "De helft van de training is training voor noodgevallen", zei de astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

Er zijn drie grote gevaren waarop astronauten zich voor hun verblijf in het ISS voorbereiden: brand, drukverlies en ammoniaklekkage. Mogelijk kan het incident de terugkeer naar de Aarde vertragen van de onbemande Dragon-capsule die maandag met vracht is aangekomen.

Volledige ontruiming

Indien het ISS algeheel bij wijze van noodmaatregel zou dienen geëvacueerd, gebeurt dit - bij een bewoning door zes mensen - via twee Sojoez-capsules die permanent aan het ISS hangen. Zoiets is nog nooit gebeurd, ook niet in de vroegere Russische ruimtestations Saljoet en de Mir.

In 1997 kwam het in de Russische Mir bijna tot een evacuatie nadat tengevolge van een botsing met een vrachtruimteschip de wand van de Spektr-module was lekgeslagen. De twee Russen en de Amerikaan aan boord losten het probleem op door Spektr vliegensvlug hermetisch af te sluiten, hoewel het de bedoeling was zich naar de Sojoez te begeven om naar de Aarde terug te keren.

De huidige bemanning van het ISS bestaat uit de Russische Ellna Serova, haar landgenoten Aleksandr Samokoetajev en Anton Sjkaplerov, de Amerikannen Barry Wilmore (gezagvoerder) en Terry Virts, en de Italiaanse Samantha Cristoforetti die namens het Europese Ruimtevaartbureau in het ISS werkt. Het complex is modulair uitgebouwd. Voornaamste bestanddeel van de Amerikaanse sectie is het lab Destiny, terwijl de Zvezda de belangrijkste Russische module is. (Belga/TE)

"Omstreeks 11.44 uur Moskou-tijd (09.44 uur Belgische tijd) kwamen er gevaarlijke stoffen vrij uit het koelingsysteem in het Amerikaanse segment van het ISS. Op dit ogenblik is het Amerikaanse segment geïsoleerd", aldus het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos. De zeskoppige bemanning, die maandag nog een Amerikaans vrachtruimteschip ontving, bevindt zich "veilig" in het Russische segment. De aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de lucht van het Russische segment van het ISS is beneden de toegelaten normen, zegt het Russische ruimtevaartbureau.De NASA beklemtoont dat de zes opvarenden de veiligheidsprocedures volgen terwijl de toestand wordt ingeschat. Voor een oplossing kan een ruimtewandeling nodig zijn, maar een algehele ontruiming niet. De Duitse astronaut en ex-opvarende van het ISS Alexander Gerst zei dat de situatie niet tot grote moeilijkheden zal leiden en dat bij de training voor dergelijke gevallen wordt geoefend. "De helft van de training is training voor noodgevallen", zei de astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Er zijn drie grote gevaren waarop astronauten zich voor hun verblijf in het ISS voorbereiden: brand, drukverlies en ammoniaklekkage. Mogelijk kan het incident de terugkeer naar de Aarde vertragen van de onbemande Dragon-capsule die maandag met vracht is aangekomen. Indien het ISS algeheel bij wijze van noodmaatregel zou dienen geëvacueerd, gebeurt dit - bij een bewoning door zes mensen - via twee Sojoez-capsules die permanent aan het ISS hangen. Zoiets is nog nooit gebeurd, ook niet in de vroegere Russische ruimtestations Saljoet en de Mir. In 1997 kwam het in de Russische Mir bijna tot een evacuatie nadat tengevolge van een botsing met een vrachtruimteschip de wand van de Spektr-module was lekgeslagen. De twee Russen en de Amerikaan aan boord losten het probleem op door Spektr vliegensvlug hermetisch af te sluiten, hoewel het de bedoeling was zich naar de Sojoez te begeven om naar de Aarde terug te keren.De huidige bemanning van het ISS bestaat uit de Russische Ellna Serova, haar landgenoten Aleksandr Samokoetajev en Anton Sjkaplerov, de Amerikannen Barry Wilmore (gezagvoerder) en Terry Virts, en de Italiaanse Samantha Cristoforetti die namens het Europese Ruimtevaartbureau in het ISS werkt. Het complex is modulair uitgebouwd. Voornaamste bestanddeel van de Amerikaanse sectie is het lab Destiny, terwijl de Zvezda de belangrijkste Russische module is. (Belga/TE)