Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar Europese collega's vergaderen dinsdag in Parijs over de rol van het onderwijs in de strijd tegen radicalisering. Ze zullen nagaan welke maatregelen mogelijk zijn en zullen een gemeenschappelijke verklaring aannemen waarin de basisprincipes van het Europese onderwijssysteem herbevestigd worden.

De informele vergadering is een initiatief van de Franse onderwijsminister Najat Vallaud-Belkacem, de Europese Commissie en het Letse voorzitterschap van de Europese Unie. De bijeenkomst komt er naar aanleiding van de terroristische acties in Frankrijk en Kopenhagen en het vertrek van vele Europese jongeren naar Syrië. De strijd tegen de radicalisering van zulke jongeren staat bovenaan de agenda. Zo zullen er 'best practices' uitgewisseld worden over hoe burgerschap via het onderwijs overgebracht kan worden.

Extra middelen

De ministers zullen ook het manifest in ontvangst nemen dat een honderdtal leerkrachten en andere experten, verzameld in het Radical Awareness Network (RAN), afgelopen weekend op papier zette tijdens een congres in Manchester. In het document wordt onder meer gewezen op het belang van democratie en burgerschap en wordt om extra middelen en opleiding gevraagd om alarmerende signalen beter te detecteren, weet de krant De Morgen.

Alle 28 EU-lidstaten zullen in Parijs vertegenwoordigd zijn, er nemen 25 ministers aan de bijeenkomst deel. Behalve Hilde Crevits trekken voor België ook onderwijsministers Joëlle Milquet (Franse gemeenschap) en Harald Mollers (Duitstalige gemeenschap) naar de Franse hoofdstad. Volgens Europees commissaris voor Onderwijs Tibor Navracsics kan 'onderwijs ons helpen onze verschillen te begrijpen en te aanvaarden, vervreemding tegen te gaan en voor meer inclusie te zorgen.' (Belga/AVE)

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar Europese collega's vergaderen dinsdag in Parijs over de rol van het onderwijs in de strijd tegen radicalisering. Ze zullen nagaan welke maatregelen mogelijk zijn en zullen een gemeenschappelijke verklaring aannemen waarin de basisprincipes van het Europese onderwijssysteem herbevestigd worden.De informele vergadering is een initiatief van de Franse onderwijsminister Najat Vallaud-Belkacem, de Europese Commissie en het Letse voorzitterschap van de Europese Unie. De bijeenkomst komt er naar aanleiding van de terroristische acties in Frankrijk en Kopenhagen en het vertrek van vele Europese jongeren naar Syrië. De strijd tegen de radicalisering van zulke jongeren staat bovenaan de agenda. Zo zullen er 'best practices' uitgewisseld worden over hoe burgerschap via het onderwijs overgebracht kan worden. De ministers zullen ook het manifest in ontvangst nemen dat een honderdtal leerkrachten en andere experten, verzameld in het Radical Awareness Network (RAN), afgelopen weekend op papier zette tijdens een congres in Manchester. In het document wordt onder meer gewezen op het belang van democratie en burgerschap en wordt om extra middelen en opleiding gevraagd om alarmerende signalen beter te detecteren, weet de krant De Morgen. Alle 28 EU-lidstaten zullen in Parijs vertegenwoordigd zijn, er nemen 25 ministers aan de bijeenkomst deel. Behalve Hilde Crevits trekken voor België ook onderwijsministers Joëlle Milquet (Franse gemeenschap) en Harald Mollers (Duitstalige gemeenschap) naar de Franse hoofdstad. Volgens Europees commissaris voor Onderwijs Tibor Navracsics kan 'onderwijs ons helpen onze verschillen te begrijpen en te aanvaarden, vervreemding tegen te gaan en voor meer inclusie te zorgen.' (Belga/AVE)