Crash EgyptAir: ‘We moeten extreem voorzichtig zijn met speculaties’

Vliegtuig van Egyptair boven Caïro © Reuters

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault roept op tot voorzichtigheid bij speculaties over de oorzaak van de crash van het vliegtuig van EgyptAir. ‘Nog niets is bevestigd.’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault heeft opgeroepen voorzichtig te zijn met uitspraken wat betreft de oorzaak van de verdwijning van het vliegtuig van EgyptAir boven de Middellandse Zee. “Nog niets is bevestigd”, zei hij.

“We moeten extreem voorzichtig blijven bij het lanceren van hypotheses. Een groot deel van de informatie die de ronde doet is niet geverifieerd”, zei Ayrault nadat hij had samengezeten met de families van de vijftien Franse passagiers aan boord van het vliegtuig. Hij kondigde daarbij aan dat EgyptAir voor de naasten van de slachtoffers gratis vluchten voorziet naar Caïro.

De Airbus A320 (vlucht MS804 van Parijs naar Caïro) met 66 mensen aan boord, onder wie één Belg, verdween van de radar om 00.29 uur GMT. De precieze aanleiding van het incident is nog niet duidelijk. Tijdens het laatste gesprek met de Griekse verkeersleiders had de piloot nog aangegeven dat er “geen enkel probleem” was.

Zoektocht

Intussen meldt de woordvoerder van de Franse marine dat Turkse, Griekse en Franse vliegtuigen, en een Grieks fregat, deelnemen aan de zoektocht naar het vliegtuig van Egyptair. De Griekse defensieminister Panos Kammenos zei dat er “nog geen duidelijke resultaten zijn van de zoekwerkzaamheden”.

De vliegtuigen worden ingezet ten zuiden en zuidoosten van het Griekse eiland Karpathos. “Afhankelijk van de noden van de Egyptische autoriteiten” kunnen nog meer middelen ingezet worden, aldus de marinewoordvoerder. Het zijn de Egyptische autoriteiten die de werkzaamheden coördineren.

Tijdens zo’n operatie “is er een eerste zoekfase aan de oppervlakte, naar vliegtuig of passagiers, en een tweede fase naar brokstukken onder water en zwarte dozen, waarvoor we gespecialiseerde middelen gebruiken”.

In de Middellandse Zee, voor de kust van Egypte, zijn twee grote oranje voorwerpen ontdekt. Vermoed wordt dat het gaat om onderdelen van het donderdagochtend neergestorte vliegtuig van Egyptair. Dat meldt de Griekse openbare omroep, op basis van de Griekse generale staf.

Crash EgyptAir: 'We moeten extreem voorzichtig zijn met speculaties'
© AFP

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft zijn medeleven betuigd aan “de getroffen personen, in Frankrijk en Egypte”, na de verdwijning van een vliegtuig van EgyptAir dat op weg was van Parijs naar Caïro. Hij zei ook dat de Navo bereid is om de autoriteiten bij te staan die het vliegtuig opsporen.

(Belga/AVE)

Vliegtuig Egyptair uit Parijs: Hollande bevestigt: ‘Vliegtuig is neergestort’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content