Israël stuurt een kleine delegatie van bergingsexperten naar de plaats waar het Germanwings-vliegtuig is neergestort. Acht vrijwilligers van de reddingsdienst Zaka zullen helpen bij de identificatie van de slachtoffers, zo maakte het kantoor van minister-president Benjamin Netanyahu bekend.

De organisatie is gekend voor haar werk na zelfmoordaanslagen in Israël en biedt ter plaatse de eerste hulp of zoekt naar delen van lichamen. Zaka verzamelt na aanslagen ook de kleinste menselijke overblijfselen, zodat de dodelijke slachtoffers volledig kunnen worden begraven.

Een belangrijke opdracht van de ploeg is het vinden en identificeren van de overblijfselen van een Israëlische passagier. Zo moet de begrafenis van de man volgens joodse traditie in Israël mogelijk worden gemaakt.

Op vraag van de familie van het slachtoffer neemt de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa - moederbedrijf van Germanwings - het transport van de delegatie op zich.

Ondertussen hebben de onderzoekers op de site van het gecrashte Germanwings-vliegtuig DNA-sporen van 78 verschillende personen kunnen isoleren. Om ze te identificeren, zullen die nu vergeleken worden met DNA-stalen van de familieleden van de 150 slachtoffers.

Tandafdrukken en juwelen

Sinds de crash op dinsdag zoeken de hulpverleners naar zo veel mogelijk stoffelijke resten. Maar omwille van de impact van de crash en het ontoegankelijke terrein, is dat een zeer moeilijke klus, luidt het.

De menselijke resten die teruggevonden worden, worden overgebracht naar een laboratorium in het dorpje Seyne-les-Alpes. Daar is op een onbekende locatie een laboratorium ingericht waar een vijftigtal gerechtsartsen, -tandartsen, identificatiespecialisten van de politie en andere onderzoekers aan de slag zijn. "Zij doen er alles aan om de lichamen van de slachtoffers zo snel mogelijk tot bij de nabestaanden te krijgen", zegt Patrick Touron van het crimineel onderzoeksinstituut van de nationale gendarmerie.

Gezien de slechte toestand van de stoffelijke resten, kan elk element van belang zijn

Gezien de slechte toestand van de stoffelijke resten, kan elk element van belang zijn: tandafdrukken, juwelen, digitale afdrukken en andere identiteitsgegevens. "Bij rampen gebeurt 90 procent van de identificaties aan de hand van de tanden", zegt Touron. In het geval van deze vliegtuigcrash werken de onderzoekers vooral met DNA-sporen.

Terwijl verder gezocht wordt naar stoffelijke resten, wordt een weg aangelegd die de onderzoekers en de bergingsploegen betere toegang moet geven tot de crashsite. Dat werk zou tegen maandagavond afgerond moeten zijn. De weg zal ook gebruikt kunnen worden voor het evacueren van de grootste brokstukken van het vliegtuig. (Belga/TE)

Israël stuurt een kleine delegatie van bergingsexperten naar de plaats waar het Germanwings-vliegtuig is neergestort. Acht vrijwilligers van de reddingsdienst Zaka zullen helpen bij de identificatie van de slachtoffers, zo maakte het kantoor van minister-president Benjamin Netanyahu bekend. De organisatie is gekend voor haar werk na zelfmoordaanslagen in Israël en biedt ter plaatse de eerste hulp of zoekt naar delen van lichamen. Zaka verzamelt na aanslagen ook de kleinste menselijke overblijfselen, zodat de dodelijke slachtoffers volledig kunnen worden begraven. Een belangrijke opdracht van de ploeg is het vinden en identificeren van de overblijfselen van een Israëlische passagier. Zo moet de begrafenis van de man volgens joodse traditie in Israël mogelijk worden gemaakt. Op vraag van de familie van het slachtoffer neemt de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa - moederbedrijf van Germanwings - het transport van de delegatie op zich.Ondertussen hebben de onderzoekers op de site van het gecrashte Germanwings-vliegtuig DNA-sporen van 78 verschillende personen kunnen isoleren. Om ze te identificeren, zullen die nu vergeleken worden met DNA-stalen van de familieleden van de 150 slachtoffers. Sinds de crash op dinsdag zoeken de hulpverleners naar zo veel mogelijk stoffelijke resten. Maar omwille van de impact van de crash en het ontoegankelijke terrein, is dat een zeer moeilijke klus, luidt het. De menselijke resten die teruggevonden worden, worden overgebracht naar een laboratorium in het dorpje Seyne-les-Alpes. Daar is op een onbekende locatie een laboratorium ingericht waar een vijftigtal gerechtsartsen, -tandartsen, identificatiespecialisten van de politie en andere onderzoekers aan de slag zijn. "Zij doen er alles aan om de lichamen van de slachtoffers zo snel mogelijk tot bij de nabestaanden te krijgen", zegt Patrick Touron van het crimineel onderzoeksinstituut van de nationale gendarmerie. Gezien de slechte toestand van de stoffelijke resten, kan elk element van belang zijn: tandafdrukken, juwelen, digitale afdrukken en andere identiteitsgegevens. "Bij rampen gebeurt 90 procent van de identificaties aan de hand van de tanden", zegt Touron. In het geval van deze vliegtuigcrash werken de onderzoekers vooral met DNA-sporen. Terwijl verder gezocht wordt naar stoffelijke resten, wordt een weg aangelegd die de onderzoekers en de bergingsploegen betere toegang moet geven tot de crashsite. Dat werk zou tegen maandagavond afgerond moeten zijn. De weg zal ook gebruikt kunnen worden voor het evacueren van de grootste brokstukken van het vliegtuig. (Belga/TE)