Ondanks de hogere straf zullen de vier mannen maar 50 jaar in de gevangenis doorbrengen, omdat dat de maximale straf is in Costa Rica. Naast de moord op Jairo Mora werden de mannen ook beschuldigd van de verkrachting van vier buitenlandse vrijwilligers die samenwerkten met de jonge milieuactiviste.

Eind mei 2013 bewaakte de 26-jarige Jairo Mora een schildpaddennest om te voorkomen dat de eieren gestolen zouden worden. Ze werd ontvoerd door gemaskerde mannen, die haar eerst vastmaakten aan de achterkant van een busje, om haar daarna op het strand te slaan en te verstikken. De zaak zorgde voor grote verontwaardiging in Costa Rica, dat geprezen wordt voor zijn beleid inzake milieubescherming.

Eerst vrijgesproken

Volgens de aanklacht maakten de zeven verdachten deel uit van een criminele bende die handelde in schildpaddeneieren en beschouwden ze Jairo Mora als een 'obstakel' voor hun werkzaamheden. De zeven verdachten werden twee maanden na de feiten gearresteerd omdat ze in het bezit waren van mobiele telefoons en kleding van de slachtoffers. Tijdens hun eerste proces in januari 2015 werden ze allemaal vrijgesproken, omdat de rechter het bewijs tegen hen niet overtuigend vond. In augustus vorig jaar beval een hof van beroep in Costa Rica een tweede proces.

(Belga/RR)

Ondanks de hogere straf zullen de vier mannen maar 50 jaar in de gevangenis doorbrengen, omdat dat de maximale straf is in Costa Rica. Naast de moord op Jairo Mora werden de mannen ook beschuldigd van de verkrachting van vier buitenlandse vrijwilligers die samenwerkten met de jonge milieuactiviste. Eind mei 2013 bewaakte de 26-jarige Jairo Mora een schildpaddennest om te voorkomen dat de eieren gestolen zouden worden. Ze werd ontvoerd door gemaskerde mannen, die haar eerst vastmaakten aan de achterkant van een busje, om haar daarna op het strand te slaan en te verstikken. De zaak zorgde voor grote verontwaardiging in Costa Rica, dat geprezen wordt voor zijn beleid inzake milieubescherming. Volgens de aanklacht maakten de zeven verdachten deel uit van een criminele bende die handelde in schildpaddeneieren en beschouwden ze Jairo Mora als een 'obstakel' voor hun werkzaamheden. De zeven verdachten werden twee maanden na de feiten gearresteerd omdat ze in het bezit waren van mobiele telefoons en kleding van de slachtoffers. Tijdens hun eerste proces in januari 2015 werden ze allemaal vrijgesproken, omdat de rechter het bewijs tegen hen niet overtuigend vond. In augustus vorig jaar beval een hof van beroep in Costa Rica een tweede proces. (Belga/RR)