In Nigeria verschijnen 21 bankiers, waaronder zes leden van de Centrale Bank, voor de rechter omdat ze 6,5 miljard naira (wat neerkomt op bijna 30 miljoen euro) verduisterden. De bankiers ruilden oude en beschadigde bankbiljetten in voor krantenpapier. Deze truc bleef jarenlang onopgemerkt, schrijft CNN.

De fraude kwam pas vorig jaar in oktober aan het licht in Oshogbo, in het zuidwesten van Nigeria na een tip van een klokkenluider. De autoriteiten openden een doos met naira's die vernietigd moesten worden en troffen nauwkeurig geknipte stukjes krantenpapier aan in plaats van bankbiljetten. In totaal vervingen frauduleuze bankmedewerkers tienduizenden biljetten.

Bevolkingsexplosie

'Ze lieten zich leiden door hebzucht en materialisme', reageert de Nigeriaanse Commissie voor Economische en Financiële misdaden (EFCC). 'Daarnaast is de fraude te wijten aan de belabberde monetaire politiek. De centrale bank faalde om de druk van de inflatie op de economie te controleren', klinkt het.

Corruptie is een wijdverspreid probleem in Nigeria, het grootste olie-exporterend land van Afrika en ook de grootste economie van het continent. De meerderheid van de Nigerianen leeft echter nog steeds in grote armoede.

Ook de bevolkingsexplosie - de voorspellingen zijn dat Nigeria in 2050 meer inwoners zal hebben dan de Verenigde Staten - en de schrijnende (jeugd)werkloosheid (54 procent van de jongeren had in 2012 geen werk) vormen een gevaarlijke combinatie. (AVE)

In Nigeria verschijnen 21 bankiers, waaronder zes leden van de Centrale Bank, voor de rechter omdat ze 6,5 miljard naira (wat neerkomt op bijna 30 miljoen euro) verduisterden. De bankiers ruilden oude en beschadigde bankbiljetten in voor krantenpapier. Deze truc bleef jarenlang onopgemerkt, schrijft CNN. De fraude kwam pas vorig jaar in oktober aan het licht in Oshogbo, in het zuidwesten van Nigeria na een tip van een klokkenluider. De autoriteiten openden een doos met naira's die vernietigd moesten worden en troffen nauwkeurig geknipte stukjes krantenpapier aan in plaats van bankbiljetten. In totaal vervingen frauduleuze bankmedewerkers tienduizenden biljetten. 'Ze lieten zich leiden door hebzucht en materialisme', reageert de Nigeriaanse Commissie voor Economische en Financiële misdaden (EFCC). 'Daarnaast is de fraude te wijten aan de belabberde monetaire politiek. De centrale bank faalde om de druk van de inflatie op de economie te controleren', klinkt het. Corruptie is een wijdverspreid probleem in Nigeria, het grootste olie-exporterend land van Afrika en ook de grootste economie van het continent. De meerderheid van de Nigerianen leeft echter nog steeds in grote armoede. Ook de bevolkingsexplosie - de voorspellingen zijn dat Nigeria in 2050 meer inwoners zal hebben dan de Verenigde Staten - en de schrijnende (jeugd)werkloosheid (54 procent van de jongeren had in 2012 geen werk) vormen een gevaarlijke combinatie. (AVE)