Corruptie in Zimbabwe: zelfs betalen als je schreeuwt tijdens bevalling

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Corruptie is zo ingeburgerd in de Zimbabwaanse maatschappij dat het ziekenhuispersoneel zelfs vijf dollar durft te vragen aan vrouwen die schreeuwen tijdens hun bevalling.

In een van de armste landen van Afrika, Zimbabwe, moeten vrouwen vijf dollar betalen iedere keer ze schreeuwen tijdens de bevalling. Dat schrijft Transparency International (TI) in een nieuw rapport.

De vijf dollar die toekomstige moeders moeten betalen als ze teveel lawaai maken bij de bevalling “is geen grap”, staat te lezen in het rapport. Het bedrag is buiten proportie als je weet dat een gemiddeld inkomen in Zimbabwe slechts 150 dollar per maand bedraagt. En voor de bevalling vragen ziekenhuizen sowieso al een ‘geboortekost’ van 50 dollar.

1 op 8 sterft tijdens bevalling

TI ondervond dat vrouwen die deze hoge kost niet kunnen betalen, worden vastgehouden in het ziekenhuis tot een familielid komt opdagen om te betalen. Dit heeft tot gevolg dat veel vrouwen thuis bevallen, zonder de nodige zorgen.

In Zimbabwe ligt het aantal moedersterftes ontzettend hoog. Elke dag overleeft één op acht vrouwen de bevalling niet, aldus de Verenigde Naties.

TI berekende verder dat 62 procent van de Zimbabwanen het afgelopen jaar smeergeld betaalde in ruil voor een product of een dienst.

Partner Content