De burgemeester van Wuhan, de stad die het epicentrum vormt van de uitbraak van het coronavirus, zei eerder op de dag dat hij nog duizend extra gevallen verwacht in zijn stad. Het gaat om mensen die nu al in het ziekenhuis liggen, maar waarvan het nog niet zeker is of ze met het coronavirus besmet zijn.

Behalve in China, werden er ook in andere landen al besmettingen bevestigd: Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Saoedi-Arabië, Singapore, de Verenigde Staten, Frankrijk en Australië, en ook in de Chinese speciale administratieve regio's Hongkong en Macau.

De incubatietijd van het nieuwe coronavirus dat in China tot een longziekte heeft geleid is meestal zowat tien dagen. Dit heeft directeur Ma Xiaowei van de Nationale Gezondheidscommissie zondag in Peking gezegd.

De kortst vastgestelde incubatieperiode was nauwelijks een dag, de langste veertien dagen. Tijdens die periode zijn de patiënten reeds geïnfecteerd, hoewel ze geen symptomen vertonen.

Daarmee onderscheidt het nieuwe coronavirus zich van het verwante virus dat in 2002-2003 tot de Sars-pandemie heeft geleid.

Ma zei ook dat de capaciteit van het virus om zich van mens tot mens te verspreiden toeneemt en dat de epidemiologische situatie in een ernstiger en complexer stadium is terechtgekomen. "Het virus is van wilde dieren naar mensen overgedragen en het begon zich aan te passen aan het menselijk lichaam, en dan schakelde het over naar een stadium waarin het zich van mens tot mens verderzette", aldus de gezondeidsspecialist.

Peking waarschuwt aldus voor de mogelijkheid dat het aantal gevallen van infectie nog zal toenemen gezien de risico's van de mutaties van het nieuwe virus nog onduidelijk zijn. De verspreiding indijken kan indien de aangekondigde maatregelen wel degelijk worden geïmplementeerd.

China neemt extra maatregelen

De Chinese president Xi Jinping waarschuwde zaterdag nog dat het virus 'sneller om zich heen grijpt' dan eerder werd aangenomen. Volgens de Chinese televisie wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken.

De krant voegt eraan toe dat het onderzoek naar en de ontwikkeling van een vaccin doorgaans twee tot drie jaar duurt.

In Wuhan worden noodziekenhuizen gebouwd en er worden honderden extra medische specialisten ingezet in de provincie Hubei, waar Wuhan ligt.

Chinese wetenschappers hebben nieuw virus geïsoleerd

Chinese wetenschappers hebben succesvol de stam geïsoleerd van de nieuwe variant van het coronavirus dat al aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Dit heeft Xu Wenbo als hoofd van het Nationaal Instituut voor de Bestrijding en Preventie van Virale Ziekten (CDC) zondag bekendgemaakt, eraan toevoegend dat de dienst begonnen is vaccins te ontwikkelen.

De CDC heeft het virus geïsoleerd en is bezig de stam te ontleden, zo citeert het staatspersbureau Xinhua Xu. De wetenschappers onderzoeken ook geneesmiddelen tegen de longziekte die door het nieuwe coronavirus is veroorzaakt.

Geciteerd door de China Daily zegt een andere wetenschapper van het CDC, Tan Wenjie, dat ook al is uitgemaakt op welk kraam op de zeevruchtenmarkt in Wuhan het virus aanwezig was. 'Het is een belangrijke vondst, en we zullen onderzoeken welk dier de bron was', zo verluidde. Dat is echter geen gemakkelijke opgave, aldus de China Daily.

Volgens Tan lijkt de nieuwe versie van het coronavirus voor negentig procent op een virus dat in een vleermuissoort in Zhoushan in de provincie Zhejiang is gevonden. Maar het is nog te vroeg om te concluderen dat dit dier de boosdoener is.

Studie waarschuwt voor snelle verspreiding

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich volgens een Britse studie relatief snel van mens tot mens.

Experten van het gerenommeerde Imperial College London berekenden dat een - tot 18 januari - geïnfecteerde patiënt gemiddeld 2,6 andere mensen kan hebben aangestoken. Om greep te kunnen krijgen op de uitbraak dienen er omvangrijke controlemaatregelen te komen, zeggen de wetenschappers. "Op dit ogenblik is het onduidelijk of de uitbraak in China in te dammen is", luidt het in de studie.

Wie uit Wuhan komt moet twee weken thuisblijven

Wie uit Wuhan terugkeert moet veertien dagen lang onder medische observatie thuisblijven, zo heeft volgens het staatspersbureau Xinhua de Chinese gezondheidscommissie zondag gelast.

Eenieder die onlangs in de door de mysterieuze longziekte getroffen stad Wuhan was, moet zich bij de autoriteiten melden. Ook moeten die mensen zichzelf twee weken lang thuis isoleren, om te zien of de virusziekte zich al of niet uitbreidt.

China verbiedt de handel in wilde dieren

China verbiedt met onmiddellijke ingang de verkoop van wilde dieren op markten, in restaurants, supermarkten en online. De maatregel geldt totdat de mysterieuze longziekte tengevolge van een variant van het coronavirus is ingedijkt.

Ook het vervoer van wilde dieren is niet langer toegestaan. Fokkerijen zijn onder quarantaine geplaatst. De autoriteiten zullen goed toekijken op de naleving van de verbodsbepalingen. Wilde dieren en dikwijls gestroopte dieren volgepropt op Chinese markten gelden als incubators voor virussen die zich verspreiden, waarna die van dier op mens overspringen.

Vanwaar het nieuwe virus precies vandaan komt is nog niet precies geweten. Maar vermoedelijk is het afkomstig van een markt in de zwaar getroffen metropool Wuhan waar naast vis ook wilde dieren te koop zijn.

Er zijn speculaties dat de nieuwe variant van het Sars-virus wellicht van slangen of vleermuizen stamt. De pandemie van het Sars-virus in 2002-2003 stamt klaarblijkelijk van de civetkat, in China een delicatesse. Dit dier was makkelijk te vinden op markten in de provincie Guangzhou.

Meer Chinese steden nemen maatregelen tegen coronavirus

De Chinese stad Shantou laat vanaf maandag geen auto's, schepen of mensen meer toe in de stad om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook rijden er geen bussen, taxi's en veerponten meer vanaf zondagmiddag.

De stad ligt op 800 kilometer van Wuhan, waar de uitbraak van het coronavirus is begonnen. Al zeker 56 mensen zijn overleden door het virus. De steden Tianjin en Xian stoppen al het lokale en regionale busverkeer. Wanneer het busverkeer wordt hervat, is niet bekend. Hongkong sluit vanaf zondag twee pretparken.

Eerste geval coronavirus in Canada vastgesteld

Het eerste geval van het coronavirus in Canada is officieel vastgesteld. Dat meldt de overheid in een verklaring. De provincie Ontario laat aan de krant The Toronto Star weten dat het om een 50-jarige man uit Toronto gaat die onlangs is teruggekeerd uit de Chinese stad Wuhan.

'De toestand van de man is stabiel en hij ligt in het ziekenhuis', aldus de landelijke overheid in de verklaring. Een van de artsen in het ziekenhuis Sunnybrook zei tegen The Star dat alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Artsen zijn nog bezig vast te stellen met hoeveel mensen de patiënt contact heeft gehad.

Het coronavirus verspreidt zich vanuit de stad Wuhan in China over de hele wereld. Er zijn al zeker 54 mensen door omgekomen en ongeveer 1.600 mensen zijn besmet, in China. Ook in andere landen zoals Frankrijk, de Verenigde Staten, Australië, Thailand, Taiwan, Maleisië, Japan en Zuid-Korea is het virus

De burgemeester van Wuhan, de stad die het epicentrum vormt van de uitbraak van het coronavirus, zei eerder op de dag dat hij nog duizend extra gevallen verwacht in zijn stad. Het gaat om mensen die nu al in het ziekenhuis liggen, maar waarvan het nog niet zeker is of ze met het coronavirus besmet zijn. Behalve in China, werden er ook in andere landen al besmettingen bevestigd: Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Saoedi-Arabië, Singapore, de Verenigde Staten, Frankrijk en Australië, en ook in de Chinese speciale administratieve regio's Hongkong en Macau. De incubatietijd van het nieuwe coronavirus dat in China tot een longziekte heeft geleid is meestal zowat tien dagen. Dit heeft directeur Ma Xiaowei van de Nationale Gezondheidscommissie zondag in Peking gezegd.De kortst vastgestelde incubatieperiode was nauwelijks een dag, de langste veertien dagen. Tijdens die periode zijn de patiënten reeds geïnfecteerd, hoewel ze geen symptomen vertonen. Daarmee onderscheidt het nieuwe coronavirus zich van het verwante virus dat in 2002-2003 tot de Sars-pandemie heeft geleid. Ma zei ook dat de capaciteit van het virus om zich van mens tot mens te verspreiden toeneemt en dat de epidemiologische situatie in een ernstiger en complexer stadium is terechtgekomen. "Het virus is van wilde dieren naar mensen overgedragen en het begon zich aan te passen aan het menselijk lichaam, en dan schakelde het over naar een stadium waarin het zich van mens tot mens verderzette", aldus de gezondeidsspecialist. Peking waarschuwt aldus voor de mogelijkheid dat het aantal gevallen van infectie nog zal toenemen gezien de risico's van de mutaties van het nieuwe virus nog onduidelijk zijn. De verspreiding indijken kan indien de aangekondigde maatregelen wel degelijk worden geïmplementeerd. De Chinese president Xi Jinping waarschuwde zaterdag nog dat het virus 'sneller om zich heen grijpt' dan eerder werd aangenomen. Volgens de Chinese televisie wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken. De krant voegt eraan toe dat het onderzoek naar en de ontwikkeling van een vaccin doorgaans twee tot drie jaar duurt.In Wuhan worden noodziekenhuizen gebouwd en er worden honderden extra medische specialisten ingezet in de provincie Hubei, waar Wuhan ligt. Chinese wetenschappers hebben succesvol de stam geïsoleerd van de nieuwe variant van het coronavirus dat al aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Dit heeft Xu Wenbo als hoofd van het Nationaal Instituut voor de Bestrijding en Preventie van Virale Ziekten (CDC) zondag bekendgemaakt, eraan toevoegend dat de dienst begonnen is vaccins te ontwikkelen.De CDC heeft het virus geïsoleerd en is bezig de stam te ontleden, zo citeert het staatspersbureau Xinhua Xu. De wetenschappers onderzoeken ook geneesmiddelen tegen de longziekte die door het nieuwe coronavirus is veroorzaakt. Geciteerd door de China Daily zegt een andere wetenschapper van het CDC, Tan Wenjie, dat ook al is uitgemaakt op welk kraam op de zeevruchtenmarkt in Wuhan het virus aanwezig was. 'Het is een belangrijke vondst, en we zullen onderzoeken welk dier de bron was', zo verluidde. Dat is echter geen gemakkelijke opgave, aldus de China Daily. Volgens Tan lijkt de nieuwe versie van het coronavirus voor negentig procent op een virus dat in een vleermuissoort in Zhoushan in de provincie Zhejiang is gevonden. Maar het is nog te vroeg om te concluderen dat dit dier de boosdoener is. Het nieuwe coronavirus verspreidt zich volgens een Britse studie relatief snel van mens tot mens. Experten van het gerenommeerde Imperial College London berekenden dat een - tot 18 januari - geïnfecteerde patiënt gemiddeld 2,6 andere mensen kan hebben aangestoken. Om greep te kunnen krijgen op de uitbraak dienen er omvangrijke controlemaatregelen te komen, zeggen de wetenschappers. "Op dit ogenblik is het onduidelijk of de uitbraak in China in te dammen is", luidt het in de studie. Wie uit Wuhan terugkeert moet veertien dagen lang onder medische observatie thuisblijven, zo heeft volgens het staatspersbureau Xinhua de Chinese gezondheidscommissie zondag gelast.Eenieder die onlangs in de door de mysterieuze longziekte getroffen stad Wuhan was, moet zich bij de autoriteiten melden. Ook moeten die mensen zichzelf twee weken lang thuis isoleren, om te zien of de virusziekte zich al of niet uitbreidt. China verbiedt met onmiddellijke ingang de verkoop van wilde dieren op markten, in restaurants, supermarkten en online. De maatregel geldt totdat de mysterieuze longziekte tengevolge van een variant van het coronavirus is ingedijkt.Ook het vervoer van wilde dieren is niet langer toegestaan. Fokkerijen zijn onder quarantaine geplaatst. De autoriteiten zullen goed toekijken op de naleving van de verbodsbepalingen. Wilde dieren en dikwijls gestroopte dieren volgepropt op Chinese markten gelden als incubators voor virussen die zich verspreiden, waarna die van dier op mens overspringen. Vanwaar het nieuwe virus precies vandaan komt is nog niet precies geweten. Maar vermoedelijk is het afkomstig van een markt in de zwaar getroffen metropool Wuhan waar naast vis ook wilde dieren te koop zijn. Er zijn speculaties dat de nieuwe variant van het Sars-virus wellicht van slangen of vleermuizen stamt. De pandemie van het Sars-virus in 2002-2003 stamt klaarblijkelijk van de civetkat, in China een delicatesse. Dit dier was makkelijk te vinden op markten in de provincie Guangzhou. De Chinese stad Shantou laat vanaf maandag geen auto's, schepen of mensen meer toe in de stad om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook rijden er geen bussen, taxi's en veerponten meer vanaf zondagmiddag.De stad ligt op 800 kilometer van Wuhan, waar de uitbraak van het coronavirus is begonnen. Al zeker 56 mensen zijn overleden door het virus. De steden Tianjin en Xian stoppen al het lokale en regionale busverkeer. Wanneer het busverkeer wordt hervat, is niet bekend. Hongkong sluit vanaf zondag twee pretparken. Het eerste geval van het coronavirus in Canada is officieel vastgesteld. Dat meldt de overheid in een verklaring. De provincie Ontario laat aan de krant The Toronto Star weten dat het om een 50-jarige man uit Toronto gaat die onlangs is teruggekeerd uit de Chinese stad Wuhan. 'De toestand van de man is stabiel en hij ligt in het ziekenhuis', aldus de landelijke overheid in de verklaring. Een van de artsen in het ziekenhuis Sunnybrook zei tegen The Star dat alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Artsen zijn nog bezig vast te stellen met hoeveel mensen de patiënt contact heeft gehad. Het coronavirus verspreidt zich vanuit de stad Wuhan in China over de hele wereld. Er zijn al zeker 54 mensen door omgekomen en ongeveer 1.600 mensen zijn besmet, in China. Ook in andere landen zoals Frankrijk, de Verenigde Staten, Australië, Thailand, Taiwan, Maleisië, Japan en Zuid-Korea is het virus