Coronavirus: al vijf Chinese steden in lockdown

Nog eens twee Chinese steden, Huanggang en Ezhou, hebben een reisverbod opgelegd gekregen in het kader van het besmettelijke coronavirus. Volgens het stadsbestuur wordt het openbaar vervoer in de stad Huanggang donderdag vanaf middernacht stopgezet. Eerder werd Wuhan, het epicentrum van de ziekte, al afgesloten.

Huanggang ligt zo’n 75 kilometer ten oosten van Wuhan, er wonen zo’n zeven miljoen mensen. Er zullen in de stad geen bussen of treinen meer in- of uitrijden en de inwoners mogen de stad niet verlaten.

Zulke maatregelen werden al opgelegd voor Wuhan en gelden nu ook voor Huanggang en voor de naburige stad Ezhou, waar een miljoen mensen wonen. In totaal gelden de reisverboden dus voor bijna 20 miljoen mensen.

Ook heel wat verder, in Hongkong, moeten mensen in twee vakantiekampen die in contact zijn geweest met dragers van het nieuwe coronavirus in quarantaine geplaatst worden.

De beslissing in Wuhan werd genomen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen voordat de vakantie rond het Chinese nieuwjaar vrijdag van start gaat. Bewoners mogen de stad niet meer verlaten zonder een belangrijke reden. Op snelwegen, aan afritten worden auto’s tegengehouden door de politie om de lichaamstemperatuur van inzittenden te controleren.

De stad ligt in het epicentrum van de epidemie van het virus, dat tot nu toe meer dan 570 mensen heeft besmet en waardoor 17 mensen het leven lieten. Alle doden vielen in Wuhan of omgeving.

Donderdagavond kwamen nog twee extra steden in dat rijtje. Het gaat om Chibi en Xiantao. De maatregel gaat om middernacht plaatselijke tijd (17 uur Belgische tijd) in. Chibi telt ongeveer een half miljoen inwoners en bevindt zich ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Wuhan, Xiantao telt een miljoen inwoners en ligt op zo’n 100 kilomtere van Wuhan.

Deskundigen gaan uit van 4.000 besmettingen in Chinese Wuhan

Volgens actuele berekeningen zijn er veel meer mensen met het nieuwe coronavirus besmet dan het aantal vastgestelde gevallen. Deskundigen van het Imperial College in London gaan ervan uit dat er op 18 januari in de Chinese stad Wuhan al bij zowat 4.000 mensen symptomen zijn opgetreden, zo blijkt uit een mededeling van het Centrum voor Analyse van Wereldwijde Infectieziekten.

De schatting van de Britse experten is gebaseerd op een rekenmodel. Daarin zijn de in het buitenland vastgestelde infecties gekoppeld aan het aantal vliegtuigpassagiers, de bevolking en de aangenomen incubatietijd gekoppeld. Het model voorspelt dat het daadwerkelijk aantal geïnfecteerden waarschijnlijk duidelijk hoger is dan het aantal gediagnosticeerde gevallen. De wetenschappers van het Imperial College gaan uit van een incubatietijd van vijf tot zes dagen. De vorsers maken die schatting op basis van ervaringen met soortgelijke ziekten.

Peking annuleert nieuwjaarsfeestelijkheden

De Chinese hoofdstad Peking heeft “grootschalige” evenementen in verband met het Chinese nieuwjaar afgelast. Zo wil het stadsbestuur de verdere verspreiding van het besmettelijke coronavirus tegenhouden.

Vrijdag start de twee weken durende vakantie rond het Chinese nieuwjaar. In Peking zouden in die twee weken honderden duizenden mensen bijeen komen om de feestelijkheden in parken en rond tempels bij te wonen, jaarlijks trekken ze ook veel toeristen. Zeker zeventien mensen zijn in China overleden aan het virus.

Vanaf zaterdag gaat voor onbepaalde tijd de Verboden Stad dicht voor bezoekers, om overdracht van de mysterieuze longziekte te vermijden. Dit is het beroemdste historische monument van China en is het vroegere keizerlijke paleis. Het Unesco-werelderfgoed trekt dagelijks 80.000 bezoekers aan.

Air France vliegt voorlopig niet naar Wuhan

Uit bezorgdheid voor een verdere verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus heeft Air France naar eigen zeggen voorlopig alle rechtstreekse verbindingen met de Chinese stad Wuhan gestaakt. De luchtvaartmaatschappij volgt ook de situtie op de voet ter bescherming van haar klanten en personeel.

Een voorlopig laatste vlucht zal nog donderdag aankomen op de luchthaven Charles de Gaulle nabij Parijs. Of er bijzondere medische onderzoeken op de passagiers gepland zijn is niet bekend. De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn heeft voor donderdagmiddag een persconferentie aangekondigd.

Het Elysée deelde mee dat president Emmanuel Macron over de situatie overleg heeft gepleegd met zijn Chinese collega Xi Jinping. Het Franse staatshoofd heeft woensdagavond over de telefoon zijn steun toegezegd.

Op de luchthaven van Zaventem zijn er geen specifieke maatregelen nodig, met het oog op het in China opgedoken coronavirus. Brussels Airport volgt de situatie in China wel van nabij op in overleg met de federale overheidsdienst Volksgezondheid, ‘zodat we indien nodig snel de gepaste maatregelen kunnen nemen’, aldus Brussels Airport Company in een persbericht.

‘Zoals bij eerdere gevallen van virussen in het buitenland, zoals SARS, volgen wij ook nu met het coronavirus de richtlijnen van de federale overheidsdienst Volksgezondheid’, klinkt het. ‘Momenteel wordt geoordeeld dat er geen risico is voor ons land en dat er geen specifieke maatregelen op de luchthaven nodig zijn.’

Tussen de luchthaven van Wuhan en Brussels Airport zijn er geen rechtstreekse vluchten. Wel staat de luchthaven in verbinding met twee andere Chinese bestemmingen, Shenzhen en Peking, en met Hongkong.

Vlaamse universiteiten voeren reisverbod in

De UAntwerpen en KU Leuvenlaten voorlopig geen studenten of onderzoekers naar China gaan. Het gaat om studenten en onderzoekers die de komende tijd naar China zouden afreizen, bijvoorbeeld in het kader van een stage, uitwisseling of onderzoeksproject. De UGent laat dat wel nog toe.

Volgens de UAntwerpen worden door de maatregel op korte termijn slechts een handvol studenten getroffen. Het gaat onder meer om drie studenten revalidatiewetenschappen en kinesitherapie die uitgerekend in Wuhan in een ziekenhuis stage zouden gaan lopen. ‘Het spreekt voor zich dat we zo’n risico niet gaan lopen, ze zouden trouwens momenteel de stad niet in geraken’, zegt UAntwerpen-woordvoerder Peter De Meyer. ‘We zijn volop bezig met een alternatieve stage uit te stippelen.’

Moest de crisissituatie tot de zomer aanhouden, komen er wel tientallen studenten in de problemen. ‘Voor hen wachten we in ieder geval momenteel nog voor we vliegtickets en dergelijke boeken’, zegt De Meyer.

In China bevinden zich momenteel ook nog enkele studenten. ‘Zij worden voorlopig niet teruggeroepen’, aldus De Meyer.

Bij de KU Leuven gaat het om ‘zeven studenten die kortelings wilden vertrekken voor een studieperiode in China’. ‘Op basis van een inschatting van de risico’s werd deze verblijven geschrapt. Aan de studenten die momenteel reeds in dat land verblijven, werden veiligheidsadviezen gestuurd met betrekking tot onder meer hygiëne en contact met andere personen’, zegt Bregt Van Hoeyveld van de persdienst van de KU Leuven

De UGent ziet voorlopig nog geen redenen om een reisverbod op te leggen aan de eigen studenten en onderzoekers. ‘We houden nauwlettend het reisadvies van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken in het oog en we houden ons voorlopig aan hun aanbevelingen en leggen nog geen reisbeperking op’, meldt de universiteit.

De universiteit heeft studenten en personeel die momenteel in China verblijven, gecontacteerd met enkele aanbevelingen. Zo moeten hygiënemaatregelen strikt worden toegepast en bij ziektesymptomen onmiddellijk een arts worden geraadpleegd.

Indien de FOD Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies formuleert, zal de universiteit dat volgen.

Partner Content