'Daardoor liggen oefeningen voorlopig stil. Voor de inzetten die wél door moeten gaan, gelden aangescherpte quarantainemaatregelen', aldus het ministerie. Op verschillende schepen zijn coronabesmettingen vastgesteld. 'Dit heeft uiteraard impact op de gereedheid van de schepen en de bemanningen. Wel werken de bemanningsleden op de wal zoveel mogelijk aan hun gereedheid. Bij een eventuele crisis zijn ze dan ook nog altijd inzetbaar', aldus nog het ministerie.

Schepen die wel moeten uitvaren, vertrekken enkel nog na een strikt quarantaineregime met aangescherpte maatregelen, aldus nog het ministerie. Zo mag de bemanning bij een reis, die langer dan 24 uur varen is van Den Helder, niet meer in thuisisolatie, omdat dit niet effectief genoeg blijkt te zijn. 'De enige manier is dat iedereen 10 dagen op een afgesloten plek, bijvoorbeeld een kazerne, blijft', aldus het ministerie.

Momenteel zit de bemanning van een Nederlands marineschip in isolatie op een militair kamp, als voorbereiding op een NAVO-opdracht in de zomer.

'Daardoor liggen oefeningen voorlopig stil. Voor de inzetten die wél door moeten gaan, gelden aangescherpte quarantainemaatregelen', aldus het ministerie. Op verschillende schepen zijn coronabesmettingen vastgesteld. 'Dit heeft uiteraard impact op de gereedheid van de schepen en de bemanningen. Wel werken de bemanningsleden op de wal zoveel mogelijk aan hun gereedheid. Bij een eventuele crisis zijn ze dan ook nog altijd inzetbaar', aldus nog het ministerie. Schepen die wel moeten uitvaren, vertrekken enkel nog na een strikt quarantaineregime met aangescherpte maatregelen, aldus nog het ministerie. Zo mag de bemanning bij een reis, die langer dan 24 uur varen is van Den Helder, niet meer in thuisisolatie, omdat dit niet effectief genoeg blijkt te zijn. 'De enige manier is dat iedereen 10 dagen op een afgesloten plek, bijvoorbeeld een kazerne, blijft', aldus het ministerie. Momenteel zit de bemanning van een Nederlands marineschip in isolatie op een militair kamp, als voorbereiding op een NAVO-opdracht in de zomer.