Tijdens het ochtendprogramma 'Fox & Friends' op de Amerikaanse zender Fox News blikten de presentatoren terug op de termijn van Barack Obama. "Welke veranderingen hebben we eigenlijk echt gezien de afgelopen vier jaren?", vragen ze zich af. Met een compilatie van verkiezingsspeeches van Obama, flitsende infografieken en spannende muziek maakt het programma weinig subtiel zijn punt duidelijk: Obama heeft enkel miserie gebracht.

Propaganda
David Zuwarik, journalist bij de krant The Baltimore Sun, vat zijn indrukken van de reportage gevat samen. "Het filmpje lijkt meer op propaganda uit de jaren 30 dan op verantwoordelijke politieke verslaggeving", zegt hij. Toen de regering-Obama enkele jaren terug besliste niet langer interviews te geven aan Fox News, was Zuwarik een van de eersten om die beslissing te bekritiseren. Toch is hij naar eigen zeggen erg geschrokken van "het lef waarmee Fox beweert aan journalistiek te doen met dit soort reportages."

De hele reportage voelt aan als een campagnefilmpje van de Republikeinen. Nergens krijgt de kijker de indruk naar een objectief nieuwsverslag te kijken. "Laat u zich niet beetnemen door de kwajongensgrijns van Bret Baier (journalist bij Fox, nvdr.) of de hele uitleg over het verschil tussen nieuws en opinie op de zender. Gelijk welke nieuwsorganisatie die zulke dingen uitzendt, is rot tot op het bot", besluit Zuwarik.

Chris White, de maker van het stuk, zou ondertussen een andere baan aangeboden gekregen hebben. Volgens Fox News zou het filmpje echter niet de reden zijn van zijn ontslag.

Misleidend en fout De reportage gooide allerlei verkiezingsbeloftes van Obama samen en vergeleek ze met de huidige situatie. Fox News keek onder andere naar de werkloosheid, de brandstofprijzen en de financiële situatie van de Amerikaanse gezinnen.

"De voorbeelden en cijfers die de zender aanhaalt, zijn vaak misleidend of gewoon fout", zegt de organisatie Media Matters For America. De organisatie bond de kat de bel aan en analyseerde de voorbeelden uit het filmpje. Uit haar analyse blijkt dat de realiteit vaak het omgekeerde is van wat Fox News beweerde. Bijvoorbeeld de stelling dat door Obama's beleid de overheidsschuld toenam met bijna 5 biljoen dollar. De toename van de afgelopen vier jaar bedraagt inderdaad zo veel, maar het overgrote deel van de kosten zou te wijten zijn aan beleidsdaden van zijn voorganger George W. Bush. Obama zou verantwoordelijk zijn voor 'slechts' 983 miljard dollar van het totaal.

Niet de eerste keer
Volgens Media Matters for America is het niet de eerste keer dat Fox News zich bezighoudt met weinig objectieve journalistiek of campagnefilmpjes. Zuwarik vraagt zich ook af of deze reportage past in een grotere rechtse campagne en of de conservatieve media gewoon alles in de strijd gooien om Mitt Romney te steunen. (GM)

Tijdens het ochtendprogramma 'Fox & Friends' op de Amerikaanse zender Fox News blikten de presentatoren terug op de termijn van Barack Obama. "Welke veranderingen hebben we eigenlijk echt gezien de afgelopen vier jaren?", vragen ze zich af. Met een compilatie van verkiezingsspeeches van Obama, flitsende infografieken en spannende muziek maakt het programma weinig subtiel zijn punt duidelijk: Obama heeft enkel miserie gebracht. Propaganda David Zuwarik, journalist bij de krant The Baltimore Sun, vat zijn indrukken van de reportage gevat samen. "Het filmpje lijkt meer op propaganda uit de jaren 30 dan op verantwoordelijke politieke verslaggeving", zegt hij. Toen de regering-Obama enkele jaren terug besliste niet langer interviews te geven aan Fox News, was Zuwarik een van de eersten om die beslissing te bekritiseren. Toch is hij naar eigen zeggen erg geschrokken van "het lef waarmee Fox beweert aan journalistiek te doen met dit soort reportages." De hele reportage voelt aan als een campagnefilmpje van de Republikeinen. Nergens krijgt de kijker de indruk naar een objectief nieuwsverslag te kijken. "Laat u zich niet beetnemen door de kwajongensgrijns van Bret Baier (journalist bij Fox, nvdr.) of de hele uitleg over het verschil tussen nieuws en opinie op de zender. Gelijk welke nieuwsorganisatie die zulke dingen uitzendt, is rot tot op het bot", besluit Zuwarik. Chris White, de maker van het stuk, zou ondertussen een andere baan aangeboden gekregen hebben. Volgens Fox News zou het filmpje echter niet de reden zijn van zijn ontslag.Misleidend en fout De reportage gooide allerlei verkiezingsbeloftes van Obama samen en vergeleek ze met de huidige situatie. Fox News keek onder andere naar de werkloosheid, de brandstofprijzen en de financiële situatie van de Amerikaanse gezinnen. "De voorbeelden en cijfers die de zender aanhaalt, zijn vaak misleidend of gewoon fout", zegt de organisatie Media Matters For America. De organisatie bond de kat de bel aan en analyseerde de voorbeelden uit het filmpje. Uit haar analyse blijkt dat de realiteit vaak het omgekeerde is van wat Fox News beweerde. Bijvoorbeeld de stelling dat door Obama's beleid de overheidsschuld toenam met bijna 5 biljoen dollar. De toename van de afgelopen vier jaar bedraagt inderdaad zo veel, maar het overgrote deel van de kosten zou te wijten zijn aan beleidsdaden van zijn voorganger George W. Bush. Obama zou verantwoordelijk zijn voor 'slechts' 983 miljard dollar van het totaal. Niet de eerste keer Volgens Media Matters for America is het niet de eerste keer dat Fox News zich bezighoudt met weinig objectieve journalistiek of campagnefilmpjes. Zuwarik vraagt zich ook af of deze reportage past in een grotere rechtse campagne en of de conservatieve media gewoon alles in de strijd gooien om Mitt Romney te steunen. (GM)