Ongeveer 46 miljoen kiezers moeten zich uitspreken over het invoeren van een alternatief kiessysteem (AV) dat kleinere partijen bevoordeelt of voor het behoud van het huidige systeem waarbij de zetel gaat naar de kandidaat met de meerderheid.

Onder AV, waarbij de kiezer de kandidaten volgens zijn voorkeur ordent, is de kandidaat die een meerderheid behaalt meteen gekozen. Indien niemand een meerderheid haalt, valt de kandidaat met de minste stemmen uit de boot en worden zijn of haar stemmen onder de anderen verdeeld. Dit blijft zo tot er iemand door het optellen van de stemmen aan een meerderheid komt.

De LibDems staan achter het AV, de Conservatieven willen het huidige behouden. De voorbije dagen is de tegenstelling tussen beide partijen feller en feller uit de verf gekomen.

Voor de LibDems is het referendum, het eerste in Groot-Brittannië sinds 1975, belangrijk want het was hun voorwaarde om voor het eerst aan een regering deel te nemen. De Tories anderzijds behaalden bij de jongste parlementsverkiezingen geen absolute meerderheid.

Volgens een peiling van de Mail on Sunday staat slechts 33 procent van het electoraat achter een wijziging van het kiesstelsel. (Belga)

Ongeveer 46 miljoen kiezers moeten zich uitspreken over het invoeren van een alternatief kiessysteem (AV) dat kleinere partijen bevoordeelt of voor het behoud van het huidige systeem waarbij de zetel gaat naar de kandidaat met de meerderheid. Onder AV, waarbij de kiezer de kandidaten volgens zijn voorkeur ordent, is de kandidaat die een meerderheid behaalt meteen gekozen. Indien niemand een meerderheid haalt, valt de kandidaat met de minste stemmen uit de boot en worden zijn of haar stemmen onder de anderen verdeeld. Dit blijft zo tot er iemand door het optellen van de stemmen aan een meerderheid komt. De LibDems staan achter het AV, de Conservatieven willen het huidige behouden. De voorbije dagen is de tegenstelling tussen beide partijen feller en feller uit de verf gekomen. Voor de LibDems is het referendum, het eerste in Groot-Brittannië sinds 1975, belangrijk want het was hun voorwaarde om voor het eerst aan een regering deel te nemen. De Tories anderzijds behaalden bij de jongste parlementsverkiezingen geen absolute meerderheid. Volgens een peiling van de Mail on Sunday staat slechts 33 procent van het electoraat achter een wijziging van het kiesstelsel. (Belga)