Auteur Salman Rushdie ademt zelfstandig, kan spreken

Salman Rushdie. © Getty Images

Een dag nadat auteur Salman Rushdie neergestoken werd in de Amerikaanse staat New York, is hij van de beademing gehaald en kan hij weer spreken.

Dat bevestigt zijn literair agent Andrew Wylie aan Amerikaanse media.

Rushdie werd vrijdag door een man neergestoken toen hij op het punt stond een lezing te houden in de Chautauqua Institution. De schrijver werd overgebracht naar een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Volgens het Openbaar Ministerie liep de auteur drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in de maag, een prikwond in het rechteroog, een prikwond in de borst en een snee in de rechterdij op. Wylie had eerder gezegd dat Rushdie zijn oog zou kunnen verliezen.

De verdachte van de aanval, de 24-jarige Hadi Matar uit Fairview in de Amerikaanse staat New Jersey, werd meteen na de feiten door een aanwezige politieagent ingerekend. Hij heeft zaterdag onschuldig gepleit, maar is wel in verdenking gesteld voor poging tot moord in de tweede graad – dat betekent dat hij de intentie zou gehad hebben te doden – en mishandeling in de tweede graad, met de bedoeling lichamelijk letsel toe te brengen met een dodelijk wapen. Hij bevindt zich in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Chautauqua County. Vrijdag moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. Over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid.

Tegen Rushdie werd 1989 een fatwa, een soort terdoodveroordeling, uitgesproken door de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini wegens zijn roman ‘De Duivelsverzen’, omdat het boek godslasterlijk zou zijn.

De schrijver moest bijna tien jaar ondergedoken leven en kreeg permanente politiebewaking toegewezen. Iran schreef een beloning van drie miljoen dollar uit voor wie Rushdie om het leven zou brengen.

Biden: ‘Rushdie staat voor universele idealen’

President Joe Biden verstuurde zaterdag een uitgebreide mededeling rond de aanslag op Rushdie.

‘Jill (zijn echtgenote, red.) en ik waren geschokt en bedroefd toen we hoorden van de wrede aanval’, zegt de president in een verklaring. ‘Samen met alle Amerikanen en mensen over de hele wereld bidden we voor zijn gezondheid en herstel.’

‘Salman Rushdie – met zijn inzicht in de mensheid, met zijn ongeëvenaard gevoel voor verhalen, met zijn weigering om zich te laten intimideren of zich het zwijgen te laten opleggen – staat voor essentiële, universele idealen. Waarheid. Moed. Veerkracht. Het vermogen ideeën te delen zonder angst’, schrijft president Biden.  Hij noemt die idealen ‘de bouwstenen van elke vrije en open maatschappij’ en'”diepgewortelde Amerikaanse waarden’.

Lof voor verdachte uit Iran

Eerder zaterdag kreeg de verdachte lof van de belangrijkste ultraconservatieve krant van Iran, Kayhan.

‘Bravo aan de moedige en plichtsbewuste man die de afvallige en vileine Salman Rushdie aanviel’, schreef de krant, wiens baas is benoemd door Ali Khamenei, de huidige ayatollah. ‘Laten wij de hand kussen van degene die de vijand van god met een mes de nek heeft doorgesneden’, gaat de tekst verder.

De Iraanse autoriteiten hebben nog geen officieel commentaar gegeven op de moordaanslag op de 75-jarige intellectueel. De officiële lijn volgend, noemen intussen alle Iraanse media Rushdie een ‘afvallige’, met uitzondering van Etemad, een hervormingsgezinde krant.

Partner Content