'In het hoger beroep wordt de nietigverklaring gevraagd van de resultaten die Felix Tshisekedi aanwijzen als president van de republiek', verklaarde Féli Ekombe, een van de advocaten van Fayulu, zaterdag aan de pers in het grondwettelijk hof. 'Het verzoek tot hoger beroep is gisteren (vrijdag) ingediend en vandaag zijn we naar hier gekomen om het ontvangstbewijs van dit verzoek in te vorderen'.

Fayulu claimt de overwinning, maar volgens de kiescommissie (Céni) kwam de andere oppositiekandidaat, Felix Tshisekedi, als winnaar uit de stembusgang van 30 december. De kiescommissie riep Félix Tshisekedi uit tot winnaar met 38,57 procent van de stemmen. Fayulu behaalde volgens Céni, 34,8 procent, waarop hij gewag maakte van een 'electorale staatsgreep'.

Dat was een complete verrassing, want uit een poll die de Amerikaanse 'Congo Research Group' net voor de verkiezingen bekendmaakte, bleek nog dat Fayulu bijna de helft van de stemmen zou halen. Kandidaat Emmanuel Ramazani Shadary, die door uittredend president Joseph Kabila gesteund werd, behaalde volgens de kiescommissie slechts 23,8 procent.

Anderzijds deden de laatste dagen geruchten de ronde dat uittredend president Joseph Kabila een akkoord sloot met Tshisekedi, die nu als winnaar wordt aangeduid.

Het kamp van Fayulu verzet zich nu tegen de kiesuitslag. Volgens hen behaalde Fayulu meer dan 60 procent van de stemmen, terwijl Tshisekedi bleef steken op 18 procent.

Ook de Congolese bisschoppenconferentie (Cenco) meent dat de resultaten van de presidentsverkiezingen 'niet overeenkomen' met de gegevens van de Kerk. Op basis van eigen waarnemers is volgens hen Fayulu de winnaar.

De winnaar van de presidentsverkiezingen moet alleszins Kabila opvolgen, die het land zeventien jaar autoritair bestuurde. Het zou de eerste machtswissel worden via de stembus.

Ruim honderd aanhangers van Fayulu opgepakt

Bijna 120 aanhangers van de Congolese oppositieleider Fayulu werden zaterdag gearresteerd in Kasenga, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat is uit verschillende bronnen van het maatschappelijk middenveld vernomen.

'We eisen de onvoorwaardelijke vrijlating van deze 120 mensen', verklaarde mensenrechtenactivist William Mambwe in Kasenga, 120 kilometer ten noorden van Lubumbashi in de provincie Haut-Katanga. Het aantal arrestanten is bevestigd door een andere bron van het maatschappelijk middenveld, die anoniem wilde blijven.

Fayulu sprak donderdag van een 'electorale staatsgreep' van de vertrekkende president Joseph Kabila met 'medeplichtigheid' van Tshisekedi, en eiste de overwinning op met 61 procent van de stemmen. De verklaringen van Fayulu dreven zijn aanhangers in Kasenga de straat op, waarna de politie intervenieerde, aldus de mensenrechtenactivist.

De politie weigerde commentaar te geven. Inmiddels kwam het in Kolwezi, 200 kilometer verder naar het westen, tussen confrontaties tussen aanhangers van Fayulu en Tshisekedi, waardoor het tot gewonden en arrestaties kwam, meldde VN-radio Okapi.