Dat is een reactie op een maatregel die Brussel nam, om de duur van diplomatieke visa voor Congolezen tot 6 maanden te beperken, zo meldt viceminister bevoegd voor Congolezen in het Buitenland Antoine Boyamba.

De mogelijke sancties passen binnen het principe van wederkerigheid, dat "de eerste regel is van de diplomatie", aldus Boyamba volgens Radio Okapi. "De DRC heeft ook de plicht, of eerder het recht, om enkele dwingende beslissingen te nemen. Ook wij mogen zeggen dat we geen visa meer uitvaardigen aan eigenaars van Belgische diplomatieke paspoorten, of kunnen enkele economische sancties afkondigen."

Uitstel verkiezingen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaarde woensdag dat België beslist heeft om de duur van de visa voor Congolese verantwoordelijken met een diplomatiek paspoort te beperken tot zes maanden. België voert die maatregel door in reactie op de politieke situatie in Congo, waar de verkiezingen zijn uitgesteld, mogelijk tot eind 2018. Boyamba verklaarde nog dat Kinshasa nog geen definitieve beslissing heeft genomen in verband met de sancties, maar dat de mogelijkheid zeker bestaat.

De viceminister verklaart nog dat de Congolezen aan het werken zijn aan de situatie in hun land, en dat "wanneer landen menen dat ze sneller moeten dansen dan de muziek, dat hun probleem is".

Ook zijn collega Lambert Mende Omalanga, bevoegd voor Media en Communicatie en de woordvoerder van de regering, klaagt de Belgische beslissing aan. "We geven aan een ander land niet het recht om Congolese persoonlijkheden te sanctioneren. Ik denk niet dat België zou accepteren dat we hier Belgische leiders zouden sanctioneren voor problemen die bij hen gebeuren", zei hij aan nieuwswebsite actualité.cd.

De verklaringen van Kinshasa riskeren te leiden tot een diplomatieke crisis tussen België en zijn ex-kolonie. De vorige keer dat het tot dergelijk conflict kwam, was in de periode 2008-2011 na de uitspraken van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over de corruptie in ex-Zaïre. Dat leidde tot ergenis bij de Congolese leiders, die de ambassadeur op het matje riepen en beslisten om de consulaten in Lubumbashi en Bukavu te sluiten.

(Belga/RR)

Dat is een reactie op een maatregel die Brussel nam, om de duur van diplomatieke visa voor Congolezen tot 6 maanden te beperken, zo meldt viceminister bevoegd voor Congolezen in het Buitenland Antoine Boyamba.De mogelijke sancties passen binnen het principe van wederkerigheid, dat "de eerste regel is van de diplomatie", aldus Boyamba volgens Radio Okapi. "De DRC heeft ook de plicht, of eerder het recht, om enkele dwingende beslissingen te nemen. Ook wij mogen zeggen dat we geen visa meer uitvaardigen aan eigenaars van Belgische diplomatieke paspoorten, of kunnen enkele economische sancties afkondigen." Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaarde woensdag dat België beslist heeft om de duur van de visa voor Congolese verantwoordelijken met een diplomatiek paspoort te beperken tot zes maanden. België voert die maatregel door in reactie op de politieke situatie in Congo, waar de verkiezingen zijn uitgesteld, mogelijk tot eind 2018. Boyamba verklaarde nog dat Kinshasa nog geen definitieve beslissing heeft genomen in verband met de sancties, maar dat de mogelijkheid zeker bestaat. De viceminister verklaart nog dat de Congolezen aan het werken zijn aan de situatie in hun land, en dat "wanneer landen menen dat ze sneller moeten dansen dan de muziek, dat hun probleem is". Ook zijn collega Lambert Mende Omalanga, bevoegd voor Media en Communicatie en de woordvoerder van de regering, klaagt de Belgische beslissing aan. "We geven aan een ander land niet het recht om Congolese persoonlijkheden te sanctioneren. Ik denk niet dat België zou accepteren dat we hier Belgische leiders zouden sanctioneren voor problemen die bij hen gebeuren", zei hij aan nieuwswebsite actualité.cd. De verklaringen van Kinshasa riskeren te leiden tot een diplomatieke crisis tussen België en zijn ex-kolonie. De vorige keer dat het tot dergelijk conflict kwam, was in de periode 2008-2011 na de uitspraken van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over de corruptie in ex-Zaïre. Dat leidde tot ergenis bij de Congolese leiders, die de ambassadeur op het matje riepen en beslisten om de consulaten in Lubumbashi en Bukavu te sluiten.(Belga/RR)