De Europese commissaris voor Begroting Günther Oettinger moet nu een nieuwe ontwerpbegroting 2019 voorstellen. Dat wordt eind november, begin december verwacht.

Als er op 1 januari nog altijd geen compromis is, moet de EU voorlopig met een noodbudget werken. Dat gebeurt dan met voorlopige twaalfden: iedere maand staat dan een twaalfde ter beschikking van de begroting van dit jaar. Vooral voor het maken van langlopende plannen is dat ongunstig.

Groot breekpunt tijdens de onderhandelingen was volgens diplomaten de financiering van de hogere uitgaven. De vertegenwoordigers van het Europees Parlement wilden daarvoor via een nieuw instrument niet opgenomen geld uit het verleden inzetten. De lidstaten wijzen dat af, omdat ze vrezen voor een precedent. Ze wilden de extra middelen daarom liever anders financieren.

Het Europees Parlement eiste een begroting van 149,3 miljard euro aan het begin de onderhandelingen, de lidstaten legden de lat op 148,2 miljard. Oettinger stelde 149 miljard voor, wat een verhoging is van ongeveer 3 procent tegenover 2018.

De Europese commissaris voor Begroting Günther Oettinger moet nu een nieuwe ontwerpbegroting 2019 voorstellen. Dat wordt eind november, begin december verwacht.Als er op 1 januari nog altijd geen compromis is, moet de EU voorlopig met een noodbudget werken. Dat gebeurt dan met voorlopige twaalfden: iedere maand staat dan een twaalfde ter beschikking van de begroting van dit jaar. Vooral voor het maken van langlopende plannen is dat ongunstig. Groot breekpunt tijdens de onderhandelingen was volgens diplomaten de financiering van de hogere uitgaven. De vertegenwoordigers van het Europees Parlement wilden daarvoor via een nieuw instrument niet opgenomen geld uit het verleden inzetten. De lidstaten wijzen dat af, omdat ze vrezen voor een precedent. Ze wilden de extra middelen daarom liever anders financieren. Het Europees Parlement eiste een begroting van 149,3 miljard euro aan het begin de onderhandelingen, de lidstaten legden de lat op 148,2 miljard. Oettinger stelde 149 miljard voor, wat een verhoging is van ongeveer 3 procent tegenover 2018.