Condoleeza Rice onthult in memoires geheim Israëlisch voorstel voor Palestijnse staat

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Condoleezza Rice, vertelt in haar memoires over een geheim Israëlisch voorstel over een Palestijnse staat.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Condoleezza Rice, vertelt in haar memoires dat de ex-premier van Israël, Ehud Olmert, haar in 2008 een geheim voorstel deed waarin sprake was van een Palestijnse staat met heilige plaatsen onder internationale voogdij.

In uittreksels uit de memoires “No Higher Honor”, die uitkwamen bij Crown Publishers, schrijft Rice dat ze stomverbaasd was toen Olmert haar in mei 2008 het voorstel uit de doeken deed in Israël.

Rice stelt dat Olmert bereid was de Palestijnen, geleid door Mahmoed Abbas, zowat 94 procent van de Westelijke Jordaanoever met gronden aan te bieden in ruil voor de Israëlische nederzettingen. Er was ook sprake van twee hoofdsteden: een voor Israël in West-Jeruzalem en een voor de Palestijnen in Oost-Jeruzalem, met een gemeenschappelijke raad geleid door een Israëlische burgemeester en een Palestijnse adjunct.

Rice: ‘Heb ik dat goed gehoord?’

Nog volgens Rice zou Olmert 5.000 Palestijnen aanbieden terug te keren naar gebieden die intussen in handen van Israël zijn. Het oude Jeruzalem zou ten slotte beheerd worden door “een comité van wijzen” uit Jordanië, Saoedi-Arabië, de Palestijnse Autoriteit, de Verenigde Staten en Israël.

“‘Heb ik dat goed gehoord?’, zo vroeg ik me af”, aldus Rice. “Zegt de Israëlische eerste minister dat hij Jeruzalem in twee wil delen en een internationale instantie zal oprichten om de heilige plaatsen te controleren?” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content