Commissievoorzitter Juncker: ‘Europese pijler van sociale rechten is een programma, geen gedicht’

Jean-Claude Juncker © Belga

De Europese pijler van sociale rechten die vrijdagmiddag officieel wordt ondertekend op de sociale top in Göteborg, ‘is geen gedicht, maar een programma’. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdagochtend nog eens in de verf gezet.

De Europese staats- en regeringsleiders zijn vrijdag naar het Zweedse Göteborg afgezakt voor de eerste sociale EU-top in 20 jaar. Enkel Duits bondskanselier Angela Merkel – die in het thuisland verveeld zit met een moeilijke regeringsvorming – en de Cypriotische en Finse leiders ontbreken op het appel.

Commissievoorzitter Juncker heeft van het sociale Europa een van de prioriteiten van zijn voorzitterschap gemaakt. De nieuwe pijler van sociale rechten moet de kers op de taart worden. De pijler omvat 20 principes over rechten op de arbeidsmarkt en sociale bescherming. Het gaat onder meer over het recht op onderwijs en jobbegeleiding, gelijke kansen, eerlijke lonen, sociale dialoog en pensioenen.

De pijler lijkt inderdaad nogal op een opsomming van principes, gaf Juncker toe. De tekst is ook niet bindend: de Europese Commissie kan die als basis gebruiken voor wetgevend werk, maar in sociale wetgeving hebben de lidstaten zelf meestal het laatste woord.

‘Maar ik wil niet dat het beschouwd wordt als een gedicht. Het is geen gedicht, het is een programma’, zette de Commissievoorzitter de puntjes op de ‘i’. Verschillende regeringsleiders zijn het met Juncker eens. Onder meer Belgisch premier Charles Michel noemde de tekst ‘een stap vooruit’.

Partner Content