Comey en Rosenstein getuigen deze week voor Senaat

© Reuters
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Met getuigenissen van onderminister van Justitie Rod Rosenstein en voormalig FBI-directeur Comey voor de Senaat, wordt het een spannende week voor president Donald Trump en voor volgers van de Rusland-affaire.

Het wordt een drukke week voor volgers van de Amerikaanse politiek. Er staan verschillende hoorzittingen in de Senaat op het programma die voor heel wat ‘breaking news’-titels op de Amerikaanse nieuwszenders zullen zorgen.

Op woensdag getuigt onder andere onderminister voor Justitie Rod Rosenstein voor de Senaat. Rosenstein kwam afgelopen maand een paar keer in het nieuws omdat hij een memo schreef die in eerste instantie gebruikt werd als verantwoording voor het ontslag van gewezen FBI-directeur James Comey (voordat president Trump in een interview aan NBC zei dat hij altijd al van plan was geweest Comey te ontslaan). Die memo ging in op Comey’s wanprestatie rondom het onderzoek naar het emailschandaal van Hillary Clinton.

Rosenstein is ook degene die, nadat Jeff Sessions zich van de taak verschoond had, namens de regering verantwoordelijk is voor het Rusland-onderzoek. Hij stelde daarvoor een aantal weken terug Robert Mueller aan als speciaal aanklager, met verregaande bevoegdheden.

Spionagewet

Rosenstein komt in de Senaat praten over het verlengen van een bepaling van de wet op buitenlandse inlichtingen en surveillance (FISA) te praten. De bepaling in kwestie, 702, geeft de Amerikaanse inlichtingendiensten de mogelijkheid grote hoeveelheden online data van specifieke buitenlandse doelen te onderscheppen en te bewaren. Namen van Amerikaanse burgers die in dat soort data voorkomen, moeten in rapporten van de diensten weggelakt worden. Dat is onder de Obama-regering een aantal keer niet gebeurd (zo werd bijvoorbeeld bekend dat voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn over de sancties tegen Rusland had gesproken met Russische ambassadeur Sergei Kislyak, wat tot Flynn’s ontslag leidde). Republikeinen in de Senaat willen daarom dat bepaling 702 nauwkeuriger wordt uitgevoerd, voordat ze ‘m verlengen. Naast Rosenstein worden ook de directeur van de NSA en de zittende FBI-directeur gehoord op woensdag.

James Comey

Maar Rosenstein’s getuigenis zal hoogstwaarschijnlijk ook gaan over zijn betrokkenheid rond het ontslag van FBI-directeur James Comey, op 9 mei van dit jaar. Op donderdag getuigt namelijk Comey zelf in de Senaat over zijn contacten met president Trump. Naar verwachting zal hij de nieuwsberichten van de afgelopen maand (op basis van de memo’s die hij schreef na zijn interacties met Trump) bevestigen.

Cruciaal wordt de vraag of Comey gelooft dat Trump opzettelijk het FBI-onderzoek naar samenwerking tussen Trump-campagneleden en Russische agenten heeft proberen te dwarsbomen. Dat is strafbaar. Als Comey getuigt dat hij vindt dat er van dergelijke actie sprake was, is dat een groot probleem voor Trump. In dat geval wordt Comey mogelijk de kroongetuige in het onderzoek van speciaal aanklager Mueller, die Trump zou kunnen vervolgen voor het verhinderen van de rechtsgang.

De vorige keer dat Comey getuigde, in maart van dit jaar, onthulde hij dat de FBI al sinds de zomer van 2016 onderzoek deed naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content