Colombiaanse oud-president vraagt vergiffenis voor executies van leger

De Colombiaanse oud-president Juan Manuel Santos was defensieminister toen aan het licht kwam dat soldaten duizenden burgers vermoordden © Reuters

De Colombiaanse oud-president Juan Manuel Santos heeft vergiffenis gevraagd voor de duizenden buitengerechtelijke executies waaraan het Colombiaanse leger zich schuldig maakte tijdens zijn ambtstermijn als minister van Defensie.

Santos, die in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn rol in het sluiten van het vredesakkoord met de rebellenbeweging FARC, was defensieminister 2006 tot 2009 en van 2010 tot 2018 president.

Santos getuigde vrijdag voor een onderzoekscommissie over het zogeheten valsepositievenschandaal. Soldaten vermoordden volgens gerechtelijke bronnen minstens 6.402 burgers, die achteraf werden geregistreerd als guerrillastrijders om premies op te strijken. Dat gebeurde tussen 2002 en 2008, tijdens de ambtstermijn van toenmalig president Alvaro Uribe.

Het schandaal rond de moorden kwam aan het licht toen Santos nog minister van Defensie was. ‘Het hoofdstuk van de valse positieven is een van de pijnlijkste momenten in mijn publieke leven en is een onuitwisbare smet op de eer van het leger’, aldus Santos. Hij zei te betreuren dat moeders hun kinderen zijn verloren als gevolg van de praktijken van het leger. Die waren het gevolg van het beleid van Uribe, dat het leger aanmoedigde om zo veel mogelijk rebellen te doden.

Volgens Santos zouden ook de strijdkrachten om vergeving moeten vragen. ‘Dit had nooit mogen gebeuren’, aldus de voormalige president. ‘Ik erken dat en vraag vanuit het diepste van mijn ziel om vergiffenis aan alle moeders en hun families, slachtoffers van deze gruwelen.’

Santos zei dat hij de geruchten omtrent het schandaal niet kon geloven toen hij ze voor het eerst hoorde. Toen die in een intern onderzoek werden bevestigd, was hij verbijsterd, getuigde hij voor de commissie. ‘Ik heb allicht nooit zo’n sterke combinatie van woede en pijn gevoeld, met zoveel verdriet’, zei hij.

Santos is de derde oud-president die is verschenen voor de commissie, waarvan het mandaat eind dit jaar afloopt. Of zijn voorganger Uribe, een fel tegenstander van het vredesakkoord, ook nog gaat getuigen is vooralsnog onduidelijk.

Partner Content