Colombia: vrede is ‘dichtbij’

Juan Manuel Santos, president van Colombia © REUTERS

Volgens de Colombiaanse president Juan Manuel Santos is vrede in het land “dichtbij”. Dat zei hij na een ontmoeting met de belangrijkste tegenstanders van het vredesakkoord met de FARC, dat zondag werd verworpen in een referendum.

“De vrede in Colombia is dichtbij en we zullen ze bereiken”, sprak het staatshoofd vanop zijn presidentieel paleis waar hij zijn voorganger Alvaro Uribe ontving, een groot tegenstander van het akkoord. Uribe zei woensdag aan het einde van de vergadering “vrede voor iedereen” te verkiezen boven een “zwak akkoord”. Hij hekelde het vredesakkoord omwille van de “totale straffeloosheid” voor de gedemobiliseerde guerrillastrijders en het feit dat ze zich verkiesbaar kunnen stellen.

Eerder had president Juan Manuel Santos een onderhoud met een andere voormalige president, Andrés Pastrana (1998-2002), die eerdere (mislukte) vredesgesprekken leidde. Pastrana zei dat hij gevraagd had om “onmiddellijk” gebieden af te spreken waar de FARC-rebellen onder toezicht van de VN hun wapens moeten inleveren. Dat zou de FARC volgens hem geruststellen over de verderzetting van het proces.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content