Humberto de la Calle, de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering tijdens de vredesgesprekken met de linkse Farc-rebellen, heeft zijn ontslag ingediend bij president Juan Manuel Santos. De la Calle neemt naar eigen zeggen 'de volledige verantwoordelijkheid voor de fouten die zijn gemaakt'. Het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC werd zondag in een volksraadpleging verrassend verworpen.

FARC-leider Timoleon Jiménez heeft zich ondertussen wel bereid verklaard om het akkoord dat met de regering werd onderhandeld, aan te passen en verklaarde dat de verwerping ervan 'niet betekent dat het gevecht voor de vrede verloren is.'

De andere FARC-leider, Rodrigo 'Timosjenko' Londono, beklemtoonde dat de FARC zich, ondanks de verwerping van het akkoord, aan de wapenstilstand zullen houden. 'De vrede is gekomen om te blijven', zei hij in een videoboodschap.

Ook president Santos toonde zich al hoopvol. 'Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede', klonk het strijdvaardig in een toespraak op de televisie na de bekendmaking van de resultaten van het referendum.

Zowel de regering als FARC stuurt diplomaten naar Havana om het vredesakkoord te redden, meldde de krant New York Times.

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon verklaarde 'bemoedigd' te zijn door de verklaringen van zowel de president als de FARC-leider en maakte eveneens bekend een speciale gezant naar het Latijns-Amerikaanse land te hebben gestuurd om de vrede te bewerkstelligen. (Belga/KVDA)

Humberto de la Calle, de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering tijdens de vredesgesprekken met de linkse Farc-rebellen, heeft zijn ontslag ingediend bij president Juan Manuel Santos. De la Calle neemt naar eigen zeggen 'de volledige verantwoordelijkheid voor de fouten die zijn gemaakt'. Het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC werd zondag in een volksraadpleging verrassend verworpen. FARC-leider Timoleon Jiménez heeft zich ondertussen wel bereid verklaard om het akkoord dat met de regering werd onderhandeld, aan te passen en verklaarde dat de verwerping ervan 'niet betekent dat het gevecht voor de vrede verloren is.' De andere FARC-leider, Rodrigo 'Timosjenko' Londono, beklemtoonde dat de FARC zich, ondanks de verwerping van het akkoord, aan de wapenstilstand zullen houden. 'De vrede is gekomen om te blijven', zei hij in een videoboodschap. Ook president Santos toonde zich al hoopvol. 'Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede', klonk het strijdvaardig in een toespraak op de televisie na de bekendmaking van de resultaten van het referendum. Zowel de regering als FARC stuurt diplomaten naar Havana om het vredesakkoord te redden, meldde de krant New York Times. VN secretaris-generaal Ban Ki-moon verklaarde 'bemoedigd' te zijn door de verklaringen van zowel de president als de FARC-leider en maakte eveneens bekend een speciale gezant naar het Latijns-Amerikaanse land te hebben gestuurd om de vrede te bewerkstelligen. (Belga/KVDA)