Dat heeft de Colombiaanse president Ivan Duque bekendgemaakt.

Colombia vangt momenteel meer dan 1,7 miljoen Venezolaanse migranten op, onder wie ongeveer een miljoen mensen die niet over geldige verblijfsdocumenten beschikken. De beschermde status voor die mensen zal tien jaar geldig blijven. Dat moet de migranten de kans bieden om hun verblijf in het land te legaliseren. De ongeveer 800.000 Venezolanen die wel geregistreerd zijn in Colombia maar regelmatig hun verblijfsvergunning moeten vernieuwen, krijgen door de maatregel ook meer zekerheid.

'Moedig'

Duque kondigde de beslissing aan na afloop van een overleg met de Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi. 'Dit moedige humanitaire gebaar dient als voorbeeld voor de regio en voor de rest van de wereld', zo reageert Grandi. 'Dit gebaar verandert het leven van 1,7 miljoen ontheemde Venezolanen, die nu extra bescherming, veiligheid en stabiliteit zullen genieten.' De nieuwe status biedt de Venezolaanse migranten ook toegang tot basisdiensten, zoals het nationale gezondheidssysteem en de covid-19-vaccinatieplannen. Duque benadrukte wel dat Venezolanen die zich niet laten registreren het land kunnen worden uitgezet.

Dat heeft de Colombiaanse president Ivan Duque bekendgemaakt.Colombia vangt momenteel meer dan 1,7 miljoen Venezolaanse migranten op, onder wie ongeveer een miljoen mensen die niet over geldige verblijfsdocumenten beschikken. De beschermde status voor die mensen zal tien jaar geldig blijven. Dat moet de migranten de kans bieden om hun verblijf in het land te legaliseren. De ongeveer 800.000 Venezolanen die wel geregistreerd zijn in Colombia maar regelmatig hun verblijfsvergunning moeten vernieuwen, krijgen door de maatregel ook meer zekerheid. Duque kondigde de beslissing aan na afloop van een overleg met de Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi. 'Dit moedige humanitaire gebaar dient als voorbeeld voor de regio en voor de rest van de wereld', zo reageert Grandi. 'Dit gebaar verandert het leven van 1,7 miljoen ontheemde Venezolanen, die nu extra bescherming, veiligheid en stabiliteit zullen genieten.' De nieuwe status biedt de Venezolaanse migranten ook toegang tot basisdiensten, zoals het nationale gezondheidssysteem en de covid-19-vaccinatieplannen. Duque benadrukte wel dat Venezolanen die zich niet laten registreren het land kunnen worden uitgezet.