De beide partijen, regering en FARC, maakten afspraken over het juridische lot van de strijders in de burgeroorlog die al meer dan vijftig jaar aan de gang is, het langstlopende conflict op Amerikaanse bodem.

Voor politieke misdaden komt er uitgebreide amnestie. Dat is echter niet het geval voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of marteling. De daders, aan beide kanten, zullen voor een speciale rechtbank, een soort waarheidscommissie, verantwoording moeten afleggen. Ze riskeren een celstraf van maximaal acht jaar als ze volle bekentenissen afleggen, en zwaardere straffen als blijkt dat ze feiten achterhouden.

Zes maanden

Tot dusver wilde de leiding van FARC automatisch buiten vervolging gesteld worden, maar dat is nu niet langer het geval.

Over andere zaken zoals de verdeling van land, politieke participatie en de illegale drugshandel zijn al akkoorden afgesloten. Dit juridische aspect was essentieel in het bereiken van vrede tussen beide groepen. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de leider van de FARC, gekend als "Timochenko", waren woensdag beiden naar Havana in Cuba afgezakt. Santos hoopt binnen zes maanden een definitief vredesakkoord te kunnen afsluiten.

(Belga/RR)

De beide partijen, regering en FARC, maakten afspraken over het juridische lot van de strijders in de burgeroorlog die al meer dan vijftig jaar aan de gang is, het langstlopende conflict op Amerikaanse bodem.Voor politieke misdaden komt er uitgebreide amnestie. Dat is echter niet het geval voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of marteling. De daders, aan beide kanten, zullen voor een speciale rechtbank, een soort waarheidscommissie, verantwoording moeten afleggen. Ze riskeren een celstraf van maximaal acht jaar als ze volle bekentenissen afleggen, en zwaardere straffen als blijkt dat ze feiten achterhouden.Tot dusver wilde de leiding van FARC automatisch buiten vervolging gesteld worden, maar dat is nu niet langer het geval. Over andere zaken zoals de verdeling van land, politieke participatie en de illegale drugshandel zijn al akkoorden afgesloten. Dit juridische aspect was essentieel in het bereiken van vrede tussen beide groepen. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de leider van de FARC, gekend als "Timochenko", waren woensdag beiden naar Havana in Cuba afgezakt. Santos hoopt binnen zes maanden een definitief vredesakkoord te kunnen afsluiten. (Belga/RR)