Stafchef Isik Kosaner en de bevelhebbers van de landmacht, de marine en de luchtmacht stappen op uit onvrede met de beslissing van de regering in Ankara over promoties van generaals die opgesloten zitten wegens betrokkenheid bij veronderstelde anti-regeringscomplotten.

Aan de ontslagen ging een ontmoeting tussen Kosaner, premier Recep Tayip Erdogan en president Abdullah Gül vooraf.

Turks leger is veel macht verloren

Begin augustus komt de Opperste Militaire Raad (YAS) samen. Dat orgaan beslist over promoties in de militaire hiërarchie. De legerleiding in Turkije, die jarenlang een serieuze vinger in de politieke pap had, heeft de voorbije jaren behoorlijk aan macht ingeboet.

Dat de legertop het nu aan de stok heeft gekregen met de conservatiefislamitische regering van Erdogan, die zowel nog actieve als gepensioneerde officieren juridisch vervolgt wegens een resem veronderstelde samenzweringen tegen de staat, spreekt op dat vlak boekdelen.

Nog niet zo lang geleden zou een regering die zich bemoeit met het leger, een coup geriskeerd hebben.

Seculiere waakhond

Het leger ziet zich als garantie voor de door de stichter van het moderne Turkije, Kemal Atatürk, geïnstalleerde scheiding van staat en religie.

De pogingen van Erdogans AKP om de politieke invloed van het leger terug te dringen worden vaak gecounterd met de beschuldiging dat de AKP het seculiere karakter van de Turkse staat ondergraaft. (Belga/SD)

Stafchef Isik Kosaner en de bevelhebbers van de landmacht, de marine en de luchtmacht stappen op uit onvrede met de beslissing van de regering in Ankara over promoties van generaals die opgesloten zitten wegens betrokkenheid bij veronderstelde anti-regeringscomplotten. Aan de ontslagen ging een ontmoeting tussen Kosaner, premier Recep Tayip Erdogan en president Abdullah Gül vooraf. Turks leger is veel macht verloren Begin augustus komt de Opperste Militaire Raad (YAS) samen. Dat orgaan beslist over promoties in de militaire hiërarchie. De legerleiding in Turkije, die jarenlang een serieuze vinger in de politieke pap had, heeft de voorbije jaren behoorlijk aan macht ingeboet. Dat de legertop het nu aan de stok heeft gekregen met de conservatiefislamitische regering van Erdogan, die zowel nog actieve als gepensioneerde officieren juridisch vervolgt wegens een resem veronderstelde samenzweringen tegen de staat, spreekt op dat vlak boekdelen. Nog niet zo lang geleden zou een regering die zich bemoeit met het leger, een coup geriskeerd hebben. Seculiere waakhond Het leger ziet zich als garantie voor de door de stichter van het moderne Turkije, Kemal Atatürk, geïnstalleerde scheiding van staat en religie. De pogingen van Erdogans AKP om de politieke invloed van het leger terug te dringen worden vaak gecounterd met de beschuldiging dat de AKP het seculiere karakter van de Turkse staat ondergraaft. (Belga/SD)