Coalitiepartner van Merkel dreigt met rechtszaak over vluchtelingen

27/01/16 om 03:48 - Bijgewerkt om 03:48

CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU van Angela Merkel, dreigt met een rechtszaak voor het Grondwettelijk Hof als de Duitse regering geen begrenzing van het aantal asielzoekers invoert tot maximum 200.000 per jaar.

Coalitiepartner van Merkel dreigt met rechtszaak over vluchtelingen

Joachim Herrmann © BELGA

De demarche wordt zwaar bekritiseerd door de andere coalitiepartner SPD.

Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, benadrukte in een interview met de ARD dat hij de coalitie niet wil laten springen, en evenmin fan is van een rechtszaak. Maar hij wil wel een beperking op de instroom van asielzoekers in Duitsland, die veelal het land via Beieren binnenkomen. "Ik hoor hierover geen concreet voorstel van de SPD", aldus Herrmann. "We willen beslissingen van Berlijn die ons land kan gebruiken".

'Dreigbrief'

De partij wil een bovengrens van 200.000 asielzoekers per jaar. Het is niet duidelijk hoeveel tijd Merkel officieel van de CSU heeft gekregen, maar Herrmann zei te hopen dat de Duitse regering voor 13 maart met een oplossing komt. Dan zijn er deelstaatverkiezingen in Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg en Saksen-Anhalt.

SPD bekritiseert de brief van de Beierse CSU als "een dreigbrief, de aankondiging van een coalitiebreuk". Donderdag zitten de drie partijvoorzitters van de Duitse coalitie samen over het vluchtelingenbeleid.

(Belga/RR)

Onze partners