Het Europarlementslid van het extreemrechtse Lega Nord, coalitiepartner van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, verontwaardigde collega-Europarlementsleden door enkele ideeën van de dader achter de aanslagen in Noorwegen als 'goed en in bepaalde gevallen zelfs uitstekend' en 'ten diepste gezond' te bestempelen.

Mario Borghezio vindt dat Behring Breivik het bij het rechte eind heeft met zijn 'tegenkantingen tegen de islam'. Hij sluit zich aan bij 'de expliciete beschuldigingen van de Noor dat Europa zich zonder slag of stoot heeft overgegeven aan de islamisering.'

Borgezio vindt dat er moet opgetreden worden tegen de 'islamitische invasie' en hekelt daarbij de Europese besluitloosheid. Hij zegt dat tegen die 'invasie' moet opgetreden worden, zoals de middeleeuwse kruisridders de Tempeliers dat deden. Met Breivik is hij het dus eens dat het 'een heilige taak' is om de 'noodzaak' van een 'nieuwe kruistocht' te benadrukken.

'Men heeft de Serviërs niet laten doen' Het is niet de eerste keer dat Borghezio zich zo uitlat. In maart noemde hij de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic een 'patriot'. De man wordt verantwoordelijk geacht voor de dood op zo'n 8000 moslimmannen en -jongens in de Servische stad Srebrenica.

Borghezio zegt daarover: 'De Serviërs hadden de oprukkende islam in Europa kunnen stoppen, maar men heeft ze dat niet laten doen.' Hij maakte ook het voornemen Mladic te gaan bezoeken in Scheveningen.

Niet eens met 'protestantse anti-pausgezinde' standpunten Borghezio zei in het radioprogramma La Zanzara dat hij zich niet kan vinden in de 'protestantse anti-pausgezinde' standpunten van Breivik en het geweld dat hij gebruikte.

De Lega Nord maakt deel uit van Berlusconi's conservatieve regering. De oppositie heeft Borghezio al opgeroepen ontslag te nemen uit het Europees Parlement.

'Het is een schande voor ons allemaal dat een vertegenwoordiger van de aan de macht zijnde coalitie verontschuldigende uitspraken doet over zulke gruwelijke terroristische daden', aldus de Italiaanse Europarlementsleden David Sassoli en Niccolo Rinaldi.

Aangifte
De Europese oppositiepartijen PD, IDV en Groenen - die ook aangifte zullen dien wegens openbare verdediging van een misdaad en ophitsen tot raciale haat - eisen dat Borghezio aftreedt. De partijleiding van de Lega Nord vragen ze met aandrang afstand te nemen van de uitspraken.

Dat deed de Italiaanse minister voor Vereenvoudiging Roberto Calderoli, die ook deel uitmaakt van de Lega Nord. Hij noemde de uitlatingen 'onzinnig gepraat' en benadrukte dat Borghezio uit eigen naam sprak.

Borghezio weigert af te treden en zegt niet onder de indruk te zijn van de kritiek van zijn partijgenoot. Meer zelfs: 'Om bepaalde posities in te nemen moet je ballen hebben.' (Belga/SD)

Het Europarlementslid van het extreemrechtse Lega Nord, coalitiepartner van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, verontwaardigde collega-Europarlementsleden door enkele ideeën van de dader achter de aanslagen in Noorwegen als 'goed en in bepaalde gevallen zelfs uitstekend' en 'ten diepste gezond' te bestempelen. Mario Borghezio vindt dat Behring Breivik het bij het rechte eind heeft met zijn 'tegenkantingen tegen de islam'. Hij sluit zich aan bij 'de expliciete beschuldigingen van de Noor dat Europa zich zonder slag of stoot heeft overgegeven aan de islamisering.' Borgezio vindt dat er moet opgetreden worden tegen de 'islamitische invasie' en hekelt daarbij de Europese besluitloosheid. Hij zegt dat tegen die 'invasie' moet opgetreden worden, zoals de middeleeuwse kruisridders de Tempeliers dat deden. Met Breivik is hij het dus eens dat het 'een heilige taak' is om de 'noodzaak' van een 'nieuwe kruistocht' te benadrukken. 'Men heeft de Serviërs niet laten doen' Het is niet de eerste keer dat Borghezio zich zo uitlat. In maart noemde hij de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic een 'patriot'. De man wordt verantwoordelijk geacht voor de dood op zo'n 8000 moslimmannen en -jongens in de Servische stad Srebrenica. Borghezio zegt daarover: 'De Serviërs hadden de oprukkende islam in Europa kunnen stoppen, maar men heeft ze dat niet laten doen.' Hij maakte ook het voornemen Mladic te gaan bezoeken in Scheveningen. Niet eens met 'protestantse anti-pausgezinde' standpunten Borghezio zei in het radioprogramma La Zanzara dat hij zich niet kan vinden in de 'protestantse anti-pausgezinde' standpunten van Breivik en het geweld dat hij gebruikte. De Lega Nord maakt deel uit van Berlusconi's conservatieve regering. De oppositie heeft Borghezio al opgeroepen ontslag te nemen uit het Europees Parlement. 'Het is een schande voor ons allemaal dat een vertegenwoordiger van de aan de macht zijnde coalitie verontschuldigende uitspraken doet over zulke gruwelijke terroristische daden', aldus de Italiaanse Europarlementsleden David Sassoli en Niccolo Rinaldi. Aangifte De Europese oppositiepartijen PD, IDV en Groenen - die ook aangifte zullen dien wegens openbare verdediging van een misdaad en ophitsen tot raciale haat - eisen dat Borghezio aftreedt. De partijleiding van de Lega Nord vragen ze met aandrang afstand te nemen van de uitspraken. Dat deed de Italiaanse minister voor Vereenvoudiging Roberto Calderoli, die ook deel uitmaakt van de Lega Nord. Hij noemde de uitlatingen 'onzinnig gepraat' en benadrukte dat Borghezio uit eigen naam sprak. Borghezio weigert af te treden en zegt niet onder de indruk te zijn van de kritiek van zijn partijgenoot. Meer zelfs: 'Om bepaalde posities in te nemen moet je ballen hebben.' (Belga/SD)