‘Coalitie van Kagame haalt opnieuw alle parlementszetels binnen in Rwanda’

Paul Kagame © Belga Image

Samen met haar bondgenoten is de partij van de Rwandese president Paul Kagame goed op weg om opnieuw alle parlementszetels in te lijven die bij de parlementsverkiezingen van maandag te begeven waren.

Dit blijkt uit gedeeltelijke resultaten die de Kiescommissie heeft bekendgemaakt.

Na telling van zeventig procent van de stembiljetten heeft de door het Rwandees Patriottisch Front (FPR) van Kagama geleide colitie 75 procent van de stemmen behaald. Twee officieel onafhankelijke partijen, die niettemin het regeringsbeleid steunen, komen aan respectievelijk 8,5 en 7 procent.

De enige tot de stembusgang toegelaten oppositiepartij, de groene Democratische Partij behaalt slechts 4,5 procent, dus beneden de kiesdrempel van vijf procent voor een zetel in het lagerhuis van het Rwandese parlement.

Voorzitter Kalisa Mbanda van de Kiescommissie benadukte dat met nog dertig procent van de stembiljetten te tellen iedere partij nog kans heeft om die kiesdrempel te halen. Later op de dag zullen er voorlopige volledige uitslagen zijn. Op 16 september wordt het definitieve resultaat openbaar.

Bijna zeven miljoen Rwandezen konden stemmen voor 53 te begeven zetels in het parlement dat er tachtig telt.

De score van het FPR en zijn bondgenoten is wat lager dan die bij de vorige parlementsverkiezingen, vijf jaar geleden. Maar dat doet niets af van de volledige greep die Kagame op de volksvertegenwoordiging heeft.

Partner Content