De coalitie 'is met het proces van terugtrekking (...) uit Syrië begonnen', zei kolonel Sean Ryan, woordvoerder van de coalitie. 'Ter wille van de operationale veiligheid zullen we niet over termijnen, plaatsen of troepenbewegingen spreken', benadrukte de woordvoerder.

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft intussen genuanceerd dat begonnen is met de terugtrekking van materieel, maar voorlopig nog niet van troepen.

De meldingen komen minder dan een maand nadat de Amerikaanse president Donald Trump de terugtrekking van zowat 2000 Amerikaanse militairen uit Syrië had aangekondigd.

Coalitie

De anti-jihadistische internationale coalitie werd in 2014 opgericht, na de snelle opkomst van IS (Islamitische Staat) in Syrië en de verovering van grote gebieden in Syrië en Irak door de groep. Verscheidene landen maken deel uit van de coalitie, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het was niet meteen duidelijk of ook de Franse en Britse troepen teruggetrokken worden.

Volgens de directeur van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, Rami Abdel Rahmane, 'trokken Amerikaanse troepen zich donderdagavond terug uit de militaire basis Rmeilan in de provincie al-Hasakah', in het oosten van het land. De ngo meldde de terugtrekking van 'een tiental pantservoertuigen en zwaar materieel'.

Gedecimeerd

Nadat IS in 2014 een 'kalifaat' in delen van Syrië en Irak had afgekondigd, leed de groep een reeks militaire nederlagen. Ze heeft nog enkele verzetshaarden en slapende cellen, onder meer in het oosten van Syrië.

De coalitie 'is met het proces van terugtrekking (...) uit Syrië begonnen', zei kolonel Sean Ryan, woordvoerder van de coalitie. 'Ter wille van de operationale veiligheid zullen we niet over termijnen, plaatsen of troepenbewegingen spreken', benadrukte de woordvoerder. Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft intussen genuanceerd dat begonnen is met de terugtrekking van materieel, maar voorlopig nog niet van troepen.De meldingen komen minder dan een maand nadat de Amerikaanse president Donald Trump de terugtrekking van zowat 2000 Amerikaanse militairen uit Syrië had aangekondigd. De anti-jihadistische internationale coalitie werd in 2014 opgericht, na de snelle opkomst van IS (Islamitische Staat) in Syrië en de verovering van grote gebieden in Syrië en Irak door de groep. Verscheidene landen maken deel uit van de coalitie, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het was niet meteen duidelijk of ook de Franse en Britse troepen teruggetrokken worden. Volgens de directeur van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, Rami Abdel Rahmane, 'trokken Amerikaanse troepen zich donderdagavond terug uit de militaire basis Rmeilan in de provincie al-Hasakah', in het oosten van het land. De ngo meldde de terugtrekking van 'een tiental pantservoertuigen en zwaar materieel'. Nadat IS in 2014 een 'kalifaat' in delen van Syrië en Irak had afgekondigd, leed de groep een reeks militaire nederlagen. Ze heeft nog enkele verzetshaarden en slapende cellen, onder meer in het oosten van Syrië.