Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Clinton wint met 0,2 procentpunt voorsprong op Sanders in Iowa

De vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezingen in de staat Iowa met slechts 0,2 procentpunt voorsprong gewonnen, zo heeft haar partij dinsdag bekendgemaakt. De vroegere First Lady behaalde in de caucus 49,8 procent van de stemmen tegen 49,6 procent voor senator Bernie Sanders

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Sanders zou hertelling vragen'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Sanders: 'Ik kan enkel hopen op een eerlijke telling'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Sanders: 'Zo veel mogelijk informatie publiek maken'

In het campagneteam van Bernie Sanders valt te horen dat ze een onderzoek wensen van de uitslag in Iowa. 'We hopen dat zo veel mogelijk informatie publiek wordt gemaakt.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Clinton klopt Sanders met kleinste verschil

De Democratische partij kondigt aan dat Hillary Clinton het met een miniem verschil heeft gehaald van Bernie Sanders.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Donald Trump vol vertrouwen naar New Hampshire: internet wentelt zich in leedvermaak

Donald Trump zelf kijkt 'vol vertrouwen' uit naar de voorverkiezing in New Hampshire. Hij maakte er in zijn campagne een gewoonte van om de wereld onder te verdelen in 'winners' en 'losers'.

Tot voor kort rekende hij zichzelf tot de eerste categorie. Internetgebruikers wereldwijd doen nu, na zijn tweede plaats bij de voorverkiezingen, het tegenovergestelde.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht Democraten in Iowa

Met 99 procent van de uitslagen verrekend is er nog altijd geen winnaar bij de Democraten in de presidentiële caucus in Iowa. Hillary Clinton ligt enkele afgevaardigden voor op Bernie Sanders.

Lees hier het overzicht van de Democratische eerste voorverkiezing.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht Republikeinen

De conservatieve Republikein Ted Cruz won de caucus in Iowa, Marco Rubio werd een verrassend sterke derde, en de favoriet in de peilingen, Donald Trump, bleef op een matig resultaat steken.

Lees het overzicht van de Republikeinse eerste voorverkiezing.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

4 vragen over Iowa: 'Trump moet overtuigend New Hampshire winnen, anders ziet het er benard uit'

Is het een probleem voor zowel Republikeinen als Democraten dat er geen afgetekende koploper is?

Wat met Donald Trump?

Zetten de Republikeinen nu alles op Marco Rubio?

En wie is de morele winnaar: Hillary Clinton of Bernie Sanders?

4 vragen aan onze man in Iowa.

© Reuters
Jan Herregods
door Jan Herregods

Overzicht: Speeches van verschillende kandidaten

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Des Moines Register: uit 12 bureaus zijn de resultaten zoek

Nog een bericht in de Des Moines Register. Van 12 bureaus zijn de resultaten zoek. De partij belde hierover met de Democratische partij in Iowa, die bevestigt en campagnes vraagt om te helpen zoeken...

Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld, liggen Hillary Clinton (49,9 pct) en Bernie Sanders (49,6 pct) nek-aan-nek bij de voorverkiezingen van de Democraten in Iowa. Inzake kiesmannen zouden ze er elk evenveel binnenrijven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Des Moines Register: in 6 bureaus werd beslist bij muntopgooiing

Jason Noble, een van de topjournalisten bij de Des Moines Register, bericht dat in minstens 6 caucusbureaus kruis of munt is gegooid over de uitslag bij de Democraten. In al die gevallen won Hillary Clinton, bericht hij. In een bureau in Ames waren er na de verdeling van de kiezers tussen de kandidaten ineens 60 kiezers verdwenen. Daarna ontstond een discussie en werd een munt opgegooid om uit te maken wie de extra vertegenwoordiger zou krijgen. Het werd Clinton.

Ook in andere bureaus waren er gelijkaardige betwistingen, nadat het oorspronkelijk aantal kiezers niet langer in overeenstemming was met het verdeelde aantal kiezers. In een geval gaf de partijleiding zelf het advies om met een munt te beslechten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gebrek aan personeel reden van Democratische vertraging

Er is nu een min of meer steekhoudende verklaring voor de vertraging bij de Democraten. Er was geen of te weinig personeel voorzien om de resultaten per district te verwerken, en campagnemedewerkers zijn moeten inspringen - wat vragen kan doen rijzen over de onpartijdigheid.

We hebben nu 99 procent van de resultaten bereikt. Het is 693 tegen 691 in het voordeel van Clinton.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu 689 tegen 686

We hebben 98 procent bereikt: 689 vertegenwoordigers voor Clinton, 686 voor Sanders. Het wordt tijd om het artikel nog eens te herlezen over wat de Democratische caucus in Iowa precies inhoudt. Er wordt op vier niveaus gewerkt. Op het laagste niveau, in het caucuslokaal, was het al duwen en trekken, dan worden per lokaal vertegenwoordigers verkozen, die per district opnieuw tegen mekaar moeten opgaan. Waarna de resultaten naar het staatsniveau gaan.

De procenten gaan nog altijd de hoogte in, maar in de Amerikaanse pers wordt er toch rekening mee gehouden dat er vandaag geen resultaat komt. Letterlijk genomen is dat al waar, het is in Iowa na middernacht. Maar men rekent met grotere vertraging dan dat.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton-Sanders: nu 683-680

De enige sport die dergelijke resultaten kan geven is cricket. Met nog altijd 97 procent van de resultaten binnen staat Hillary Clinton op 683 vertegenwoordigers tegen Bernie Sanders op 680.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Marco Rubio: we hebben het gedaan, geef me geld

Marco Rubio kan zich enige reden de overwinnaar van de avond noemen. Hij overtrof de verwachtingen met meer percenten dan de anderen, met 8 procent om precies te zijn. Maar de snelle reflex was om geld te vragen. Via twitter - geef me vijf dollar, en ook via een mailing.

"Vriend, wat een nacht! De media en het establishment hadden me weken geleden al afgeschreven, maar we hebben hun ongelijk bewezen". Rubio vervolgt dan met fragmenten uit zijn overwinningsspeech: "we kunnen ons geen overwinning van Clinton of Sanders veroorloven". Per paragraaf of zelfs per zin is er een vraag om te schenken. De campagne van Rubio heeft volgens de recentste cijfers nog ongeveer 10 miljoen dollar in de bank. Slecht is dat niet, maar meer is duidelijk beter.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Oude tweet van Trump duikt opnieuw op

Nu Trump op een nederlaag is aangelopen, worden heel wat oude uitspraken weer opgerakeld. Die krijgen in het licht van de gebeurtenissen een aparte bijklank.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De strijd tussen Clinton en Sanders nog onbeslecht

Met nu 97 procent van de resultaten binnen is er nog altijd geen uitslag binnen bij de Democraten. Lees hier wat we tot dusver weten.

© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Op zoek naar de nog niet getelde districten?

Volgens de Amerikaanse pers is het niet duidelijk op welke resultaten we nog wachten, en hoelang. Dit duurt in ieder geval al een paar uur langer dan gepland. CBS vermoedt dat het zelfs nog een paar dagen kan duren eer de Democraten een definitieve uitslag bekendmaken. Voor de uiteindelijke nominatie is er nu al geen verschil: de twee koplopers krijgen evenveel vertegenwoordigers voor de Conventie, waar de nominatie in juli zal gebeuren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: Iowa is een politieke revolutie begonnen

Sanders is nog altijd aan het speechen, veel langer dan Hillary. Hij hekelt de pers, die zijn voorstellen verwerpt als "pie in the sky". "Iowa is een politieke revolutie begonnen". "Genoeg is genoeg, dit land is van ons allemaal".

Hij houdt er nu toch mee op. Twee toespraken en geen uitslag, dat is onuitgegeven.

Het kiespubliek in Iowa is ongewoon, heel conservatief aan Republikeinse kant, maar eerder progressief/liberaal aan Democratische kant.

Sanders wint in ieder geval de strijd van muziekkeuzes. Na Stevie Wonder en Talking Heads is nu David Bowie aan beurt: Starman.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Met 95 procent van de stemmen geteld, nog geen winnaar bij de Democraten

Het aantal afgevaardigden staat nu op 663 voor Hillary Clinton tegen 660 voor Bernie Sanders. Er zijn er nog ruim genoeg op komst om de uitslag te veranderen, maar eigenlijk is dit al een gelijkspel. CBS vermoedt dat Clinton al informatie had dat zij aan kop zal eindigden toen ze haar "zucht van verlichting" toespraak hield.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: dit is een gelijkspel

Bernie Sanders spreekt zijn enthousiaste aanhang toe. Hij bedankt Iowa. De resultaten zijn nog altijd niet bekend, geeft hij toe. "Dit is zo goed als een gelijkspel, en we zullen ongeveer de helft van de afgevaardigden hebben".

"We hebben een boodschap gestuurd. Het is te laat voor establishment politiek en establishment economie".

"Dit land is altijd gebaseerd geweest op billijkheid", maar nu is het niet langer fair. "We gaan een economie creëren die goed is voor werkende families".

Hij pleit voor een nieuwe politieke financiering. De gemiddelde bijdrage van zijn aanhang, zegt hij, is 27 dollar. "Ik ben de enige kandidaat zonder een SuperPAC".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cruz en Rubio haalden Trump onderuit

Hoe de race aan Republikeinse kant verliep, leest u hier.

© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz in eindeloze overwinningstoespraak

Ted Cruz gebruikt zijn overwinning om heel lang te spreken. Het gaat van rechten die van God afkomstig zijn, over de kiezers van Ronald Reagan die met hem kunnen terugkeren naar de Republikeinse partij, en de vernietiging van IS die met hem zal plaatsvinden, over...

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton geeft toespraak voor overwinnaar is uitgeroepen

Hillary Clinton spreekt haar aanhang toe voor er een resultaat bekendgemaakt is. Ze noemt zichzelf heel opgelucht, ze sloeg "een zucht van verlichting" bij de binnenlopende uitslagen, wat erop lijkt te wijzen dat ze zichzelf als overwinnaar beschouwt. "Ik ben een progressief persoon die dingen gedaan krijgt", zegt ze ook, een impliciete verwijzing naar Bernie Sanders, die volgens haar irrealistische voorstellen doet. Met 94 procent van de resultaten geteld, is het voor de Amerikaanse netwerken nog altijd te nipt om een overwinnaar bij de Democraten uit te roepen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

"Bringing down the house'

In afwachting van een resultaat bij de Democraten, wordt op het hoofdkwartier van Sanders muziek gespeeld, Stevie Wonder, Talking Heads, met Bringing down the House.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

185.000 Republikeinse kiezers, nieuw record

185.000 Republikeinse kiezers brachten hun stem uit, 63.000 meer dan in 2012.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nog 0,3 procent verschil verschil bij Democraten

Hillary Clinton ligt nog 0,3 procent voor op Bernie Sanders, met 90 procent van de stemmen geteld.

Bij die 10 procent zit zowel gebied dat eerder voordelig is voor Sanders als voor Hillary.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vermoeide Trump: misschien koop ik hier wel een boerderij

Donald Trump begint ermee te zeggen dat specialisten hem hadden gezegd dat hij in Iowa niet eens tiende kon worden. En dat hij naar New Hampshire vertrekt waar hij in de peilingen tientallen procenten voorstaat en "hopelijk zal winnen". Waarna hij Hillary of Sanders zal verslaan. Zijn hele familie staat op het podium met een cosmetische glimlach. Dit is een klap. Het momentum dat hij hoopte mee te dragen is op dit ogenblik helemaal weg. Hij looft Iowa. "Misschien koop ik hier wel een boerderij".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rubio: ik zal dit winnen

Marco Rubio, die in de voorlopige uitslag op 23 procent uitkomt, ruim beter dan de 15 procent die hem in de laatste peiling was toegedicht, is triomfantelijk. "Vandaag hebben we een stap gezet in de richting van een overwinning".

Trump haalt voorlopig 24,4 procent van de stemmen, niet veel meer dan Rubio.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Democraten: nog een half procent verschil

Naarmate de resultaten binnenkomen, wordt het spannender bij de Democraten. Hillary Clinton heeft nog 0,5 procent voorsprong in Iowa, met 49,9 procent tegen 49,4 procent. Er moet nog ongeveer 12 procent van de stemmen geteld worden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mike Huckabee trekt zich terug

Na Martin O'Malley aan Democratische kant trekt nu ook Mike Huckabee aan Republikeinse kant zich terug. Hij was de voorbije weken vrij vriendelijk voor Donald Trump maar zijn campagne zegt dat hij Trump (voorlopig?) niet zal ondersteunen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz de voorspelde winnaar

Met in de 90 procent van de stemmen geteld, voorspellen meerdere Amerikaanse media dat Ted Cruz de caucus aan Republikeinse kant wint. In de peilingen lag hij 4 procent achter bij Trump, maar er werd gezegd dat hij "grondstrategie" om kiezers naar het caucuslokaal te krijgen, beter was.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders bijna langszij bij Hillary Clinton

In het Democratisch caucussysteem worden geen stemmen geteld maar vertegenwoordigers. Het verschil in vertegenwoordigers is nu gezakt naar minder dan één procent: 568 voor Hillary Clinton (50,1 procent) tegen 557 (49,2 procent) voor Sanders. Alles is nog mogelijk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump doet het slecht bij traditionele kiezers en stedelingen

Volgens CBS zijn er enkele verrassende elementen in de Republikeinse uitslagen. Men had gedacht dat Ted Cruz beter zou scoren in het conservatieve westen van de staat, en slechter in de buurt van Des Moines. Maar het omgekeerde is het geval. Hij doet het goed in Des Moines, terwijl Trump goed scoort in het westen.

Ook: Trump doet het goed bij nieuwe kiezers, maar slecht bij mensen die al eerder stemden. Bij die 'traditionele' kiezers komt hij op de derde plaats, met 19 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hoge opkomst, maar geen Trump-overwinning?

Zowel bij Republikeinen als Democraten werd uitgekeken naar de opkomst. Hoe groter die opkomst hoe beter de kansen van Trump en Sanders, was het uitgangspunt. Wel, aan de opkomst zal het niet liggen. In 2012 daagden 122.000 Republikeinen op. Dit keer zijn het er wellicht meer dan 160.000.

The New York Times en The Guardian willen nog altijd niet gezegd hebben dat Trump de caucus verliest: de voorsprong van Cruz zakt weer wat. Aan Democratische kant heeft Hillary Clinton nog ongeveer 1 procent voorsprong op Bernie Sanders, 50 tegen 49 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Martin O'Malley houdt het voor bekeken

Martin O'Malley, de vroegere gouverneur van Maryland, die in deze caucus tot dusver 0,6 procent van de Democratische stemmen haalt, houdt ermee op. Hij heeft geen geld meer over, en geen aanhang. Hij heeft het merendeel van zijn energie besteed in Iowa - zonder merkbaar resultaat.

Het is niet officieel maar het nieuws wordt door zijn campagne gelekt. Hij zou het zelf over een half uur bevestigen. Misschien maakt hij dan ook bekend of hij Sanders dan wel Clinton verder zal ondersteunen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Lange gezichten bij Trump, en voor een keer weinig commentaar

De nieuwszenders mogen dan beweren dat er nog niets is beslist, de gezichten in het Trumpkamp laten vermoeden dat de vooruitzichten voor The Donald minder dan fantastisch zijn. Men vindt weinig medewerkers die commentaar geven, en als er commentaar komt is die van de nietszeggende variant.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ben Carson gaat naar huis - voor verse kleren

Een vreemde aankondiging van Ben Carson, die op ongeveer 10 procent staat in de getelde stemmen. Hij gaat naar huis, naar Florida. Hij stopt zijn campagne niet, legt een woordvoerder nodig, maar hij heeft verse kleren nodig. Na Florida reist hij naar New Hampshire, waar de andere kandidaten zullen zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cruz met grotere voorsprong, maar niemand weet wat dat betekent

Ted Cruz vergroot zijn voorsprong, met 24.000 stemmen tegen 21.000 voor Trump. Maar alle nieuwszenders weigeren hier conclusies aan te verbinden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump is 'een beetje nerveus' en ook een beetje achterop

Donald Trump zegt aan journalisten die hem volgen dat hij 'een beetje nerveus' is. Bij de tot dusver getelde stemmen ligt Ted Cruz aan de leiding: 10.400 tegen 9.300 voor Trump en 6.580 voor Rubio. Maar dat is nog geen indicatie, beweren specialisten. Bij de Democraten heeft Hillary Clinton voorlopig een voorsprong: 51,2 procent tegen 48,3 procent voor Bernie Sanders.

De opkomst ligt hoog. In één district zijn 68 procent meer Republikeinse kiezers geteld dan in 2012.

© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Martin O'Malley supporters worden aangezocht

KCCI8 toont een grote Democratische caucusplaats in Des Moines, met ruim 750 samengestroomde kiezers. Om geldig te kunnen deelnemen heeft een kandidaat 15 procent van de stemmen nodig, dus in dit geval ongeveer 115. De zowat 50 supporters van Martin O'Malley maken geen kans, zelfs niet als je de 6 onbeslisten toevoegt om de groep te vergroten. In enige chaos wordt nu geprobeerd die O'Malley-supporters bij het kamp van Clinton of Sanders te krijgen... Bij de Republikeinen is de stemming grotendeels afgelopen en wordt geteld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump doet het goed bij evangelische christenen

De New York Times noteert twee zorgbarende trends voor Ted Cruz: bij evangelische christenen is het bijna gelijk tussen Cruz en Trump, met Rubio niet zover achterop. Cruz haalt 26 procent van die stemmen binnen, Trump 24 en Rubio 21 procent volgens exitpolls. En Trump doet het overal goed behalve in de meest conservatieve delen van Iowa. En een derde element: de opkomst ligt relatief hoog. Dit gezegd zijnde, met enkele percenten van de stemmen geteld ligt Cruz nu lichtjes voor op Trump.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CBS-poll: 'Trump leidt Rubio en Cruz'

Het is niet heel wetenschappelijk maar tv-zender CBS heeft een peiling gehouden bij kiezers voor ze het caucuslokaal instapten. Volgens de resultaten neigen ze naar Trump, en lag Marco Rubio licht voor op Ted Cruz voor de tweede plaats. Als dat bevestigd wordt, is dat een verrassing. Maar CBS heeft geen pretentie over de voorspellende kracht van de eigen peiling.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump pleit voor zichzelf in kiesbureau

Terwijl de stembureaus al open zijn, maakt Donald Trump zijn opwachting in de Franciscus van Assisikerk in West Des Moines, waar heel veel kiezers hun stem uitbrengen. Volgens The New York Times is behalve Trump ook Carly Fiorina in kerk gestapt. Zoals in elk kiesbureau mag iemand pleiten per kandidaat. Trump pleit voor zichzelf, onder luid applaus.

Volgens de organisatoren is er een nooit geziene kiesopkomst in de kerk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kiespleidooien worden gehouden

KCCI8, een tv-station in Des Moines, filmt in een Republikeins stemlokaal, waar niet zovelen zeggen dat ze voor Trump zullen kiezen. Eerst kan elke campagne een pleidooi houden. Over een halfuur wordt dan gestemd. Over een uur zou de uitslag van dat bureau doorgegeven worden.

De zaal zit stomend vol.

Bij de Republikeinen wordt gestemd door een naam in te vullen, bij de Democraten moet men bij de groep van keuze gaan staan, en is er geen sprake van een geheime stemming.

© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bij de Democraten: met 200.000 kiezers heeft Sanders een kans

In 2008 wist Obama bijna 240.000 Democraten naar de caucus te krijgen. Volgens de Washington Post is nu de maximumverwachting 200.000. Sanders heeft een gelijkaardig voordeel als Trump bij nieuwe kiezers. Jongeren en mannen stemmen overwegend voor Sanders. Hillary Clinton heeft de gepensioneerde stem, plus een meerderheid aan vrouwen. De gepensioneerden zijn de betrouwbaarste kiezers.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Opkomst en momentum zijn de sleutelwoorden

Kandidaten die het een pak beter doen dan hun peilingen suggereerden, kunnen zelfs met een laag resultaat tevreden zijn. Dat heet dan momentum. Een favoriet die ontgoochelt, heeft dan weer het tegenovergestelde probleem.

Wat de opkomst betreft: de National Review beweert dan 135.000 bij de Republikeinen een scheidslijn kan zijn. Als er minder dan 135.000 Republikeinen opdagen, is Ted Cruz de favoriet, als er meer verschijnen dan is Trump favoriet. Bij mensen die nooit eerder hebben gekozen, is de voorsprong van Trump in alle peilingen groot. Ter vergelijking: in 2012 brachten 122.000 Republikeinen een stem uit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump plaatst geld in eucharistieschaal

Nog een typisch Trumpmoment op zondag, verteld in The Washington Post. The Donald en zijn echtgenote woonden een kerkdienst bij. Toen men met de eucharistieschaal rondkwam, dacht Trump dat het tijd was voor een gift. Hij probeerde geld in de schaal te leggen. Hij werd op zijn fout gewezen, gaf later dan toen de geldinzameling gebeurde.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Update over de sneeuwstorm

Er is dus een storm op komst, met 5 centimeter sneeuw per uur en stormwinden die de zichtbaarheid fel zullen beperken. Die storm maakt het onwaarschijnlijk dat de 2.000 uitgerukte journalisten na de caucus volgens plan terug naar huis kunnen vliegen. Maar de storm zou laat genoeg vallen om de kiesverrichtingen niet te verstoren. Evenwel, in het westelijk deel van de staat valt de sneeuw al, en dat dan weer iets eerder dan voorspeld. Van de andere kant: mensen uit Iowa zijn niet zo snel onder de indruk van sneeuw.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voor de eerste stem is uitgebracht, is dit de stand van zaken

Donald Trump en Hillary Clinton hebben een kleine voorsprong in de polls, net voor de eerste stemmen worden uitgebracht. Ted Cruz zit Trump op de hielen, en Bernie Sanders, eerder nog 40 procent achterop bij Hillary, is tot op 3 procent genaderd. Lees hier over die stand van zaken, programma, en nog veel meer.

© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

In 2008 veranderde Iowa de presidentsrace voor Obama

In 2008 versloeg de latere president Barack Obama in Iowa tegen alle verwachtingen in Hillary Clinton. Lees hier hoe.

© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het vreemde kiessysteem van Iowa uitgelegd

Lees hier hoe het kiessysteem in Iowa in mekaar zit - het is ingewikkeld en anders dan elders, én van belang voor de uiteindelijke uitslag. De kiezers van de derde kandidaat bij de Democraten, Martin O'Malley, kunnen als ze dat willen Hillary Clinton of Bernie Sanders de winst bezorgen.

© Reuters