Clinton ligt tussen 600.000 en 800.000 stemmen voor op Trump (en die voorsprong kan fiks groeien)

Hillary Clinton © Reuters
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Er wordt nog altijd geteld in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens één analyse ligt ligt Hillary Clinton bijna 800.000 stemmen voor op Donald Trump. De verwachting is dat die voorsprong boven 1 miljoen kan uitstijgen. Een voorsprong van 2 miljoen wordt niet onmogelijk geacht.

Volgens het Cook Report, een van de meer betrouwbare sites inzake politieke cijfers, had men voor Hillary Clinton maandagmiddag 61.590.007 stemmen geteld, tegen 60.751.322 voor Donald Trump, dat is een voorsprong van ruim 780.000. Andere bronnen, zoals CNN, komen iets lager uit: bij een voorsprong van 668.000 voor Clinton.

Er worden voornamelijk nog met de post verstuurde stembiljetten geteld.

In de loop van zondag schatte David Wasserman van het Cook Report dat er nog 7 miljoen stemmen te tellen waren, in meerderheid in de staten New York, Californië en Washington. Dat zijn staten die in een verhouding van 2 tegen 1 Democratisch stemmen, wat Wasserman doet vermoeden dat Hillary’s voorsprong qua stemmen nog zal groeien.

De definitieve cijfers zullen pas in december bekend zijn.

Systeem aanpassen?

Het ziet er in elk geval naar uit dat Trump een grotere achterstand zal hebben qua stemmenaantal dan George W. Bush in 2000. Bush werd verkozen met 500.000 stemmen minder dan Al Gore.

In een systeem dat met kiespersonen werkt, en per staat, doet het nationaal stemmentotaal er niet toe, maar het werd door de bedenkers geacht een onwaarschijnlijkheid te zijn dat kiespersonen en reële stemmen een ander resultaat zouden geven. Nu dat dat in 16 jaar twee keer is voorgekomen, en twee keer in het voordeel van de Republikeinse kandidaat, vragen sommige specialisten zich af of het systeem niet aan herziening toe is.

Voor de nederlaag van Gore was het ruim 100 jaar geleden dat kiespersonen en stemmenaantal een verschillend resultaat te zien hadden gegeven.

Partner Content