De oprichting van het 'China Mission Center' kan volgens de krant The Washington Post worden gezien als teken dat de Verenigde Staten zich opmaken voor een grootschalige en jarenlange strijd met China. CIA-topman William J. Burns noemt de groeiende rivaliteit met Peking 'de grootste geopolitieke uitdaging van de 21e eeuw'. Hij benadrukt dat het nieuwe centrum zich niet zal kanten tegen het Chinese volk, maar tegen de regering in Peking.

In juni richtte de Amerikaanse president Joe Biden ook al een speciale eenheid binnen het Pentagon op om de militaire dreiging van China in de gaten te houden. Volgens de CIA en FBI is China betrokken bij tientallen spionagezaken met militaire en economische doelen. Daarnaast verwijten de Amerikanen de Chinezen verantwoordelijk te zijn voor verschillende cyberaanvallen op Amerikaanse instellingen en bedrijven.

Een bron betrokken bij het nieuwe project zegt dat de CIA wereldwijd meer agenten, taalkundigen en technici zal inzetten om inlichtingen te verzamelen en Chinese belangen te ondermijnen. De bron vergelijkt de werkwijze met de manier waarop de inlichtingendienst tijdens de Koude Oorlog de communistische Sovjet-Unie aanpakte. De CIA zal nu ook meer mensen opleiden om Mandarijn te spreken.

De dienst was eerder nog nadrukkelijk gericht op de strijd tegen terreurorganisaties, maar daar kwam onder de voorganger van Burns verandering in. Er gaat nu opnieuw meer aandacht uit naar landen die als rivalen gelden zoals Rusland, Noord-Korea en Iran.

Voormalig CIA-directeur John Brennan reageert in The Washington Post positief op het initiatief. 'Als er een land is dat een eigen missiecentrum verdient, dan is het China wel', concludeert hij. 'Dat heeft wereldwijde ambities en vormt het grootste gevaar voor Amerikaanse belangen en de internationale orde.'

De oprichting van het 'China Mission Center' kan volgens de krant The Washington Post worden gezien als teken dat de Verenigde Staten zich opmaken voor een grootschalige en jarenlange strijd met China. CIA-topman William J. Burns noemt de groeiende rivaliteit met Peking 'de grootste geopolitieke uitdaging van de 21e eeuw'. Hij benadrukt dat het nieuwe centrum zich niet zal kanten tegen het Chinese volk, maar tegen de regering in Peking.In juni richtte de Amerikaanse president Joe Biden ook al een speciale eenheid binnen het Pentagon op om de militaire dreiging van China in de gaten te houden. Volgens de CIA en FBI is China betrokken bij tientallen spionagezaken met militaire en economische doelen. Daarnaast verwijten de Amerikanen de Chinezen verantwoordelijk te zijn voor verschillende cyberaanvallen op Amerikaanse instellingen en bedrijven.Een bron betrokken bij het nieuwe project zegt dat de CIA wereldwijd meer agenten, taalkundigen en technici zal inzetten om inlichtingen te verzamelen en Chinese belangen te ondermijnen. De bron vergelijkt de werkwijze met de manier waarop de inlichtingendienst tijdens de Koude Oorlog de communistische Sovjet-Unie aanpakte. De CIA zal nu ook meer mensen opleiden om Mandarijn te spreken.De dienst was eerder nog nadrukkelijk gericht op de strijd tegen terreurorganisaties, maar daar kwam onder de voorganger van Burns verandering in. Er gaat nu opnieuw meer aandacht uit naar landen die als rivalen gelden zoals Rusland, Noord-Korea en Iran.Voormalig CIA-directeur John Brennan reageert in The Washington Post positief op het initiatief. 'Als er een land is dat een eigen missiecentrum verdient, dan is het China wel', concludeert hij. 'Dat heeft wereldwijde ambities en vormt het grootste gevaar voor Amerikaanse belangen en de internationale orde.'