CIA liet 9/11-brein een stofzuiger ontwerpen

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Khalid Sheikh Mohammed, de man die 9/11 uitdokterde, werkte toen hij in een geheime gevangenis in Roemenië aan plannen voor een stofzuiger. De CIA liet hem dat toe zodat hij niet gek zou worden.

Khalid Sheikh Mohammed, destijds de nummer twee van Al-Qaeda, werd in 2003 opgepakt door de CIA. In gevangenschap vroeg Mohammed, die ingenieur is van opleiding, toestemming om aan te een stofzuiger te werken. Zijn CIA-bewakers belden hun hoofdkwartier in de VS en dat gaf na enig wikken en wegen toestemming.

Mentaal ontwricht

Bedoeling was ervoor te zorgen dat Mohammed niet compleet gek zou worden. Zijn bekentenissen over 9/11 kwamen er nadat de Amerikanen ‘verbeterde ondervragingstechnieken’ op hem toepasten. Hij werd onder andere tientallen keren onderworpen aan ‘waterboarding’, het gesimuleerd verdrinken van een verdachte. Dat is een foltermethode die al door de Spaanse inquisitie gebruikt werd.

Die technieken waren bedoeld om verdachten ‘mentaal te ontwrichten’ schrijft de Associated Press, die het verhaal brengt op gezag van anonieme CIA–bronnen. Nadat er bekentenissen op tafel lagen, moest de psychologische schade echter zo goed mogelijk hersteld worden.

De VS had er belang bij dat Khalid Sheikh Mohamed zijn verstand niet zou verliezen, omdat er ook nog een proces tegen hem gevoerd moest worden. Dat is ondertussen alweer jaren aan de gang voor een geheim militair tribunaal in het terreurstrafkamp in Guantánamo.

Harry Potter

Khalid Sheikh Mohammed baseerde zijn ontwerp op blauwdrukken die hij vond op het internet. Gevreesd werd dat dat een list was om in het geheim te communiceren met ander Al-Qaeda-terroristen, maar bleek mee te vallen.

Of de stofzuiger ooit af raakte, is niet bekend. Zijn plannen zijn nog steeds geheim.

Khalid Sheikh Mohammed hield zich in gevangenschap ook bezig met boeken lezen. Op zijn leeslijst stond naar verluidt onder andere Harry Potter.

Partner Content